Varkenshouderij

Nieuws 1484 x bekeken 6 reacties

Aparte antibioticaregistratie speenbiggen

Utrecht - De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) en de werkgroep Varkens van de taskforce antibioticaresistentie doen onderzoek naar het toevoegen van een extra diercategorie aan de antibioticaregistratie.

Het is de wens om naast de categorieën vleesvarkens en zeugen een categorie speenbiggen toe te voegen aan de systematiek. De streefdatum voor het ingaan van die wijziging is 1 januari 2015.

Aanleiding is de wens om bedrijven met alleen speenbiggen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Vanwege het ontbreken van een aparte categorie kan dat nu niet. Deze bedrijven worden nu nog onder dezelfde categorie geschaard als zeugenbedrijven.

De categorie speenbig heeft betrekking op alle biggen tot een gewicht van 25 kilo. Voor zeugenbedrijven betekent dit dat er straks onderscheid gemaakt moet worden tussen antibiotica voor biggen en voor zeugen. Dat vraagt aanpassingen van de huidige werkwijze. Het is de bedoeling dat dit geautomatiseerd wordt, zodat dierenartsen die medicijnen in het registratiesysteem zetten er geen extra werk mee hebben.

Het toevoegen van de categorie moet uiteindelijk bijdragen aan het verder terugdringen van antibioticagebruik. Een groot deel van de antibiotica gaat immers naar biggen, waardoor strakker sturen op deze diergroep snel tot verdere reductie van de inzet kan leiden. Als de extra diercategorie een feit is, kunnen bedrijven met speenbiggen resultaten vergelijken met die van andere bedrijven. De benchmark moet veelgebruikers motiveren te werken aan diergezondheid.

Laatste reacties

 • kbg

  ja ja om het mes op de strot te zetten, het wordt misschien weer eens tijd dat de waakhond weer in de praktijk komt. Argument om zo gemakkelijk bedrijven onderling met elkaar te vergelijken is een vals argument.

 • niet

  Het is hier nog erger dan vroeger in het oost blok!!! Laten we dit allemaal maar toe??? Of gaan we maar eens goed actie voeren net als vroeger de NVV en dan niet van die zoetsappige acties!!!!

 • w v gemert

  Alleen registratie van medicijn gebruik speenbiggen voor bedrijven met een F-status, het zou echt belachelijk zijn als op zeugenbedrijven aparte registratie op te leggen, dat is oncontroleerbaar en geen toegevoegde waarde ,alleen meer administratie en meer controles. De eerste opdracht voor de PO-varkenshouderij ligt er al.

 • Snel

  wij worden zijn bezig om de antibiotica te reduceren,lukt ons goed. Alleen meer entingen ingezet om de boel op de rails te houden. De facturen qua bedrag hoogte verschillen niet veel van de tijd met veel antibiotica gebruik. Krijgen we alleen een berichtje in de nieuwsbrief van de Dierenartsenpraktijk dat de eerstvolgende facturen iedere maand € 8,- extra in rekening wordt gebracht voor administratie. Zijn ze nou helemaal besodemietert. Wij hebben niet om die rompslomp gevraagd, ben wel blij dat ik de reductie heb behaald maar om de ' kosten ' direct weer bij de periferie neer te leggen is ronduit onbeschoft.
  Nog een taak voor PO - varkenshouderij

 • Burnetti

  Goeie zaak!

 • Varkensarts

  Snel,
  Niet iedere dierenartsenpraktijk brengt administratiekosten in rekening voor de administratie van het diergeneesmiddelengebruik. Indien de praktijken het goed geregeld hebben, worden de gegevens automatisch doorgezet naar de databases van de beide IKB organoisaties. Het is dan maar een eenmalige actie om het binnen de praktijk goed te organsieren.
  Wij (De Varkenspraktijk Someren en Oss) hebben het in ieder geval goed georganiseerd en berekenen dus geen kosten door aan de varkenshouder.
  Systemen van antibiotica registratie zijn tot op heden zo opgezet dat dit niet veel moeite kost. Wat wel veel moeite kost is het papierwerk rond het bedrijfsbehandelplan en bedrijfsgezondheidsplan en de update daarvan iedere keer als er wat wijzigt.
  Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij ons vak. Evenals dat de varkenshouder zelf ook erg veel moet registreren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.