VarkensNieuws

Aparte antibioticaregistratie speenbiggen

Utrecht – De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) en de werkgroep Varkens van de taskforce antibioticaresistentie doen onderzoek naar het toevoegen van een extra diercategorie aan de antibioticaregistratie.

Het is de wens om naast de categorieën vleesvarkens en zeugen een categorie speenbiggen toe te voegen aan de systematiek. De streefdatum voor het ingaan van die wijziging is 1 januari 2015.

Aanleiding is de wens om bedrijven met alleen speenbiggen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Vanwege het ontbreken van een aparte categorie kan dat nu niet. Deze bedrijven worden nu nog onder dezelfde categorie geschaard als zeugenbedrijven.

De categorie speenbig heeft betrekking op alle biggen tot een gewicht van 25 kilo. Voor zeugenbedrijven betekent dit dat er straks onderscheid gemaakt moet worden tussen antibiotica voor biggen en voor zeugen. Dat vraagt aanpassingen van de huidige werkwijze. Het is de bedoeling dat dit geautomatiseerd wordt, zodat dierenartsen die medicijnen in het registratiesysteem zetten er geen extra werk mee hebben.

Het toevoegen van de categorie moet uiteindelijk bijdragen aan het verder terugdringen van antibioticagebruik. Een groot deel van de antibiotica gaat immers naar biggen, waardoor strakker sturen op deze diergroep snel tot verdere reductie van de inzet kan leiden. Als de extra diercategorie een feit is, kunnen bedrijven met speenbiggen resultaten vergelijken met die van andere bedrijven. De benchmark moet veelgebruikers motiveren te werken aan diergezondheid.

Beheer
WP Admin