Varkenshouderij

Nieuws

Afrikaanse Varkenspest bij huisvarkens in Polen

Warschau - De Poolse Chief Veterinary Office Marek Pirsztuk, de hoogste veterinaire ambtenaar, heeft het eerste geval van Afrikaanse varkenspest op een bedrijf bevestigd.

Het gaat om een klein bedrijf met vijf varkens. Twee van de dieren waren besmet. De besmetting heeft tot gevolg dat er in de omgeving ongeveer tweehonderd dieren geruimd worden. Het getroffen bedrijfje ligt in de regio Gródek op 5 kilometer van de grens met Wit-Rusland. Het is voor de eerste keer dat de Afrikaanse varkenspest in Polen nu is vastgesteld bij gedomesticeerde varkens op een klein bedrijf. In dezelfde regio zijn eerder dit jaar in totaal negen wilde zwijnen gevonden met het virus.

Ook in Rusland is de situatie rond Afrikaanse varkenspest verre van rustig. Er is virus aangetoond in producten afkomstig van het grote bedrijf Velikoluksky in de Pskov Oblast dat vorige week werd geruimd in verband met de ziekte. Het bedrijf produceert varkens en verwerkt ze zelf tot vleesproducten voor de consumentenmarkt. Het virus blijkt nu ook voor te komen in verscheidene vleesproducten van dit bedrijf. Het is niet bedreigend voor de volksgezondheid; het grootste probleem is dat het op deze manier weer verder is verspreid door het hele land ook naar tot nu toe niet geïnfecteerde gebieden.

Velikoluksky produceert rond de 100.000 ton vleesproducten per jaar die worden verkocht in bijna 500 plaatsen verspreid over heel Rusland. Volgens de berichten zou er in dit geval 70 ton vlees minimaal besmet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.