VarkensNieuws

‘100 miljoen boete voor Tönnies’

Bonn – Vleestycoon Clemens Tönnies moet circa €100 miljoen boete betalen vanwege zijn rol bij het maken van prijsafspraken tussen worstenmakers.

Dat melden de Duitse kranten Rheinische Post en Tagesspiegel op basis van mensen rond het vleesconcern Tönnies. De Zwitserse Bell-groep, eigenaar van de Duitse worstmakers Abraham, Hoppe en Zimbo, zou eveneens circa €100 miljoen moeten overmaken.

Eerder meldde het Bundeskartellamt dat het €338 miljoen boete oplegt aan 21 Duitse worstenmakers en 33 leidinggevenden in de branche. Een woordvoerder van het Bundeskartellamt zegt dat geen boetebedragen per persoon of bedrijf worden bekendgemaakt, zoals dit ook in Nederland doorgaans niet gebeurt. De beboete partijen hebben nog twee weken de tijd om de uitspraak van de kartelwaakhond aan te vechten.

Onder de beboete partijen is ook Lutz Fleischwaren. Vion verkocht het bedrijf per 30 juni aan Paragon Partners dat volgens topman Michiel Herkemij “primair verantwoordelijk” is voor de boete, waar Vion wel eerder een voorziening voor heeft genomen. Vion verwacht derhalve geen duidelijke impact op de resultaten van 2014. Verkoopvoorwaarden zijn niet bekendgemaakt. Vion wil in eerste instantie niet ingaan op de vraag of ze nog aansprakelijk is voor de boete en hoe hoog deze is.

Rheinische Post schrijft de boete toe aan Clemens Tönnies, wiens vermogen op een kleine miljard wordt geschat, zelf. Tagesspiegel spreekt van de ‘Clemens Tönnies Gruppe’. Clemens Tönnies is CEO en deels eigenaar van Tönnies Fleisch, een felle concurrent van Vion, en tevens eigenaar van de Zur Mühlen Gruppe. Het bedrijf Tönnies wil niet reageren maar Zur Mühlen Gruppe spreekt van een misverstand, zonder op details in te gaan.

Clemens Tönnies zelf was dinsdag nog weinig somber. Hij danste als bestuurder van voetbalclub Schalke ’04 met spelers van de “Mannschaft” die in Berlijn het winnen van het Wereldkampioenschap vierden.

Beheer
WP Admin