Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Zeugenhouderij gaat naar 35 biggen per jaar

Doetinchem - Het aantal grootgebrachte biggen per zeug stijgt gemiddeld nog steeds. Topbedrijven gaan richting 35 biggen per jaar; de beste zeugen gaan daar al overheen.

Ook het sectorgemiddelde gaat die kant op; als de historische productietoename rechtlijnig wordt voorgezet, produceert in 2026 het gemiddelde bedrijf 35 biggen. En het einde is nog niet in zicht; door de genetische trend kunnen de topbedrijven over een aantal jaren de veertig biggen aantikken.

Deskundigen zijn het er over eens dat het die richting opgaat. "Zolang er variatie is, de erfelijkheidsgraad groter dan nul en het milieu niet beperkend, mag je verwachten dat door selectie nog vooruitgang mogelijk is", aldus Egbert Kanis, docent fokkerij en genetica aan Wageningen UR. Daarbij is een veelgehoorde opmerking dat niet het dier, maar de varkenshouder de beperkende factor is. Ook Saskia Bomhof, geneticus bij PIC, ziet potentie door de variatie tussen zeugen. "Als de zeug maar in balans gefokt en gehouden wordt, zijn gemiddeld veertig biggen mogelijk."

Bij een verdere verhoging van de productie komt wel het grootbrengend vermogen van de zeugen onder druk te staan. Meer lichte biggen en minder melk per big betekenen meer zorg en maatregelen in de kraamstal. Volgens Leo van Leengoed, hoofddocent diergeneeskunde Universiteit Utrecht wordt de hoeveelheid zeugenmelk in de toekomst de beperking. Zo ver is het echter nog lang niet. Van Leengoed denkt dat 40 tot 45 biggen per zeug mogelijk is, daarna topt het af, volgens hem.

Laatste reacties

 • tuinte1

  Tjonge jonge jonge wat zijn die deskundigen goed zeg. Wel eens van de omgeving en acceptatie gehoord? Wie wordt hier nu blij van?

 • fransderondhoeven

  zijn allemaal mensen die zelf geen fokker zijn anders zouden ze wel anders praten

 • Sjaak

  'Bij een verdere verhoging van de productie komt wel het grootbrengend vermogen van de zeugen onder druk te staan. Meer lichte biggen en minder melk per big betekenen meer zorg en maatregelen in de kraamstal.'

  Ben zelf melkveehouder, maar hoor wel van varkenshouders dat dat nu al vaak problemen oplevert. Als de varkenshouderij iets aan imago wil doen, zouden deze toestanden verboden moeten worden...
  Kan zo ook nog wel het een en ander melden over de melkveehouderij, maar dat laat ik wel aan jullie over....:)

 • Biggemans

  commentaar leveren op derden is makkelijk gedaan, er zijn ook varkenshouders die BETER eerst hand in eigen boezem kunnen steken,,, 2

 • brabantsduitserke

  tegen die tijd van 40 biggen per zeug ben ik met pensioen.
  pfff gelukkig maar.

 • toin

  mooi dat dit genitic is volgens dit stukje maar ik vind een boer die egt 35 biggen zou spenen ongekend en een top prestatie van iemand die liefde moet hebben voor zijn vak een vee!!!!

 • joannes

  Nou @Sjaak, de koe is ook geëvalueerd naar de productie die ze nu geeft, en dat met 1 kalf per geboorte. Die zeug heeft het een stuk makkelijker met die 35 biggen in een jaar. Om er een beetje melk in te fokken kunnen ze naar de koeien kijken. Naast het aantal tepels óók naar vorm, productie, ophanging en ontstekings gevoeligheid kijken. Om maar wat te noemen. Het huidige vleesvarken, wat blank geworden is omdat hij alijd in een kot met huis overschotten werd gevoerd, lijkt allang niet meer op het wilde varken.

 • John*

  allemaal prima die extra biggen. geloof ook wel dat het haalbaar is. liggen nu ook al zeugen met 18 tepels die het ook allemaal doen en daarmee 16 mooie biggen spenen. 2,5 keer 16 = 40 biggen... Ik denk dat het kan. ook zonder kunst en vliegwerk. De zeugen vragen wel om grote kraamhokken om alle biggen een plek te geven en boxen waarin het hele uier goed bereikbaar is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.