Varkenshouderij

Nieuws 2857 x bekeken 2 reacties

Varkensvleesexport naar Rusland dichterbij

Brussel - De export van varkensvlees uit Europa naar Rusland is een stapje dichterbij. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een voorstel dat de export uit delen van Europa mogelijk maakt.

Dit voorstel is een compromis tussen een totaal importverbod zoals dat nu van kracht is en een export naar Rusland met uitzondering van de besmette regio's zoals de Europese Commissie eerder heeft voorgesteld. Dat zegt Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel.

Om het voorstel nader te kunnen uitwerken heeft de Europese Commissie de zaak die het had aangespannen tegen Rusland via de WTO in de ijskast gezet. Volgens Frans van Dongen wacht de Commissie met het indienen van een formele klacht om de onderhandelaars zo de tijd te geven om het voorstel verder uit te werken. Dat is volgens van Dongen goed nieuws. "Er komt zo meer ruimte en tijd om tot een overeenkomst te komen. Als alles meezit is export over een maand wellicht weer mogelijk." Op de achtergrond is met name de Nederlandse en Deense industrie bezig om de zaak vlot te trekken.

De recente uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen kunnen mogelijk wel roet in het eten gooien. Afgelopen week zijn er in Polen weer vier dode dieren met het Afrikaanse varkenspestvirus aangetroffen. "Dat zal Rusland sterken in de opvatting dat Polen besmet gebied is", aldus van Dongen. Directe gevolgen vanwege de nieuwe besmettingen zijn er niet omdat deze varkens in het gebied zijn gevonden dat al op slot zat.

Laatste reacties

  • Wim Toornstra

    Das mooi komt er 15 tot 20 cent bij

  • Jan Arthur

    Eerst zien, dan geloven!
    Met de politiek weet men nooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.