Varkenshouderij

Nieuws 2339 x bekeken 11 reacties

Varkenshouders verdienden in mei

Den Haag - Vleesvarkenshouders hebben in mei voor de eerste keer dit jaar een positief inkomen gerealiseerd. Van januari tot en met april leden zij verlies. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut LEI.

Het gemiddelde LEI-saldo van een vleesvarkenshouder met 1.700 dierplaatsen en een aflevering van ruim 5.000 slachtrijpe dieren per jaar kwam in mei uit op €8.139. Dat is het hoogste saldo sinds eind vorig jaar. In augustus vorig jaar realiseerden vleesvarkenshouders nog een recordsaldo van €18.901. Daarna zakte dit in een sneltreinvaart naar een historisch dieptepunt van €1.829 in februari.

De stijging van het saldo na februari is het gevolg van een hogere varkensprijs. Daardoor stegen de opbrengsten van vleesvarkens tussen februari en mei met ruim €6.000 naar bijna €60.800 per maand voor de gemiddelde vleesvarkenshouder. De voerkosten stegen in die periode wel met ruim €500 naar bijna €26.700 per maand, maar lagen daarmee nog €5.000 lager dan in mei 2013.

De aankoopkosten van biggen zijn de eerste maanden flink hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Zij lagen in januari op bijna €25.400 en zakten in maart naar ruim €23.800. In april moesten vleesvarkenshouders een recordbedrag voor biggen betalen met ruim €25.600. Die kosten daalden in mei naar ruim €24.400, maar lagen nog ruim boven het niveau van mei 2013 (bijna €19.100).

Zeugenhouders realiseren dit jaar tot en met mei ruim voldoende saldo voor een positief inkomen. Het saldo van een vermeerderaar met 600 zeugen lag in de eerste 5 maanden tussen bijna €33.900 en bijna €38.400 per maand. Dat is ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De opbrengst van biggen bereikte in april een recordhoogte met bijna €86.800. In mei daalde die opbrengst naar bijna €82.800. De voerkosten lagen tot en met mei met bijna €33.000 bovendien zo'n €5.000 tot €6.000 lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Als ik bovenstaande zo lees heeft de varkenshouderij het laatste jaar geen negatief resultaat gehad. Dit in tegenstelling tot bouw- en transportbedrijven. Zorg er NU als varkenshouder voor dat afzet en opbrengst voor jaren goed geregeld word!

 • w v gemert

  Bob de Bakker u hebt totaal geen zicht op de varkenshouderij, anders kan zoveel onzin niet uit kramen in drie regels.

 • John*

  ben het met bob eens. Varkenshouderij is afgelopen 2 jaar goed geweest en dit jaar kunnen we er weer een goed jaar achteraan plakken!

 • johannesspook

  Tegenwoordig is aan varkens mesten met heel veel risico dat met casino te vergelijken is.

 • John*

  vleesvarkenshouders schuiven het risico door naar de vermeerderaars. vleesvarkens zullen daardoor rond die 80 euro gemiddelde voerwinst blijven hangen en de zeugenhouders pakken de winsten en verliezen.

 • boerkebrabant

  john, je lult uit je nek, zeugen is inderdaad best wel aardig, maar puur mesters verdienen geen droog brood

 • w v gemert

  Helemaal met Boerkebrabant eens.

 • hans veghel

  w van gemert zou dat niet een heel beetje komen door de nvv biggenprijs
  willen niet ZAKKEN

 • Biggemans

  Hans Veghel, wat is dat ? DE NVV biggenprijs, een geheime code denk ik ,,, niemand publiceert deze meer,,,, Hoe komt dat ?

 • boerkebrabant

  lang niet alle biggen worden afgerekend op nvv, als alleen die mesters niks konden verdienen zou ik je gelijk geven hans, maar ook op de beurs, vion en de duitse prijs notering verdiend de mester niks, dus niet altijd de nvv de schuld geven svp.

 • BoB de Bakker

  @w v gemert, het risico van varkens houden is de laatste jaren helemaal bij de boer komen te liggen. Pakweg 25 jaar geleden had je nog contracten waar zowel boer, handel, voerleverancier en slachthuis wat aan konden verdienen. Toen waren er vooruitstrevende boeren die voor de laatste cent gingen en rondbazuinden dat voor eigen kop veel lucratiever was. Zie, het resultaat, elke week wanneer de prijzen bekend worden lopen de forums vol met klaagzangen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.