Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Van Rooi wil salmonella-risico verlagen

Helmond - Slachterij Van Rooi Meat wil dat alle geleverde varkens op termijn afkomstig zijn van bedrijven met een categorie 1-status voor salmonellabesmetting. Dat vertelde mede-directeur Addy van Rooi op een informatieavond voor varkenshouders.

Categorie 1 staat voor 'gunstig' in de huidige productschapverordening; het risico dat varkens besmet zijn met salmonella is gering.

Addy van Rooi, verantwoordelijk voor de inkoop, is ervan overtuigd dat salmonellabeheersing een steeds belangrijker item wordt. Van Rooi Meat exporteert 80 procent van het vlees. Vorig jaar kon het bedrijf niet aan Rusland leveren, omdat daar salmonella op vlees werd gevonden. Maar ook andere buitenlandse afnemers zijn kien op de aanwezigheid van salmonella op varkensvlees. Het risico dat salmonella de export regelmatig zal verstoren, is daarom fors als dagelijks varkens aan de haak komen van bedrijven met een hoger 
besmettingsrisico.

Salmonella is een ketenprobleem. Besmetting kan via voer of drinkwater plaatsvinden. Slechte hygiëne en veel mengen van varkens zijn belangrijke oorzaken die de risico's van verspreiding op het bedrijf sterk vergroten, betoogde Maarten van der Heijden. Van der Heijden werkt voor Selko, fabrikant van organische zuren, en was uitgenodigd als spreker op de bijeenkomst.

In de meeste gevallen tonen varkens geen ziekteverschijnselen. De bacterie is vooral een risico voor de consument.

Van salmonella afkomen is irreëel. Maar de besmettingsdruk met goed management en eventueel met CCM of aangezuurd water of voer verlagen, is wel haalbaar, luidde de boodschap in Helmond.

Laatste reacties

 • varkensboerk

  Hygiënisch slachten misschien??? Aangezien categorie 1 varkens ook geringe kans hebben op salmonellabesmetting kan er tijdens onhygiënisch slachten nog salmonella op het vlees komen. Dus lost het niets op. Wil je salmonella uitsluiten moet je volgens mij in de slachterij beginnen met de puntjes op de i te zetten.

 • w v gemert

  Bijna alle onderzoeken bevestigen dat het risico van salmonella verspreiding bij varkens het grootst is in de slachterijen ,en dan vooral in de ontvangst ruimte. Salmonella vrijen/arme varkens komen er verontreinigd met salmonella uit na het slachtproces. Streven van een varkenshouder naar de laagste salmonella score blijft natuurlijk de eerste prioriteit.

 • groot boerdam

  Dan moet het zo dat de positieve varkens op het laatste van de dag geslacht worden.
  Dat is al jaren zo bij de vleeskuikens.

Of registreer je om te kunnen reageren.