Varkenshouderij

Nieuws

Topigs en Norsvin fuseren tot Topigs Norsvin

Vught – Topigs International en Norsvin International AS voegen hun internationale activiteiten samen tot een nieuwe organisatie: Topigs Norsvin. Het bedrijf vestigt zich in Vught. Topigs Nederland, Varkens KI Nederland en Norsvin Sa in Noorwegen blijven buiten de fusie.

Door de fusie ontstaat een fokkerijbedrijf met een budget van €18 miljoen voor onderzoek en ontwikkeling, wat gelijk staat aan 14 procent van de omzet. Volgens technisch directeur Hans Olijslagers van Topigs ontstaat er een fokkerijorganisatie die op het gebied van onderzoek en ontwikkeling de tweede plaats in de wereld inneemt na PIC.

Volgens Olijslagers blijven de beide nationale organisaties buiten de fusie omdat het hier gaat om de coöperaties achter de beide bedrijven. "Een coöperatiefusie is niet nodig en zou ook ingewikkeld zijn." Topigs en Norsvin werkten al sinds 2012 samen. De Noren maken sinds 2012 gebruik van de Nederlandse Z-lijn. De fusie die de organisaties nu beogen heeft vooral als voordeel dat de onderzoeksactiviteiten worden gebundeld. Dat kan zorgen voor een versnelling van de genetische vooruitgang, zo verwachten ze. Ook de marktpositie is complementair. Topigs is wereldwijd actief in verschillende landen en Norsvin heeft een sterke positie in Scandinavië, de Baltische Staten en ook in de Verenigde Staten.

Of registreer je om te kunnen reageren.