VarkensNieuws

Opbrengstverschillen van €8 per big geen uitzondering

Uden – Verschillen in opbrengstprijs van biggen tussen vermeerderaars van €8 per big zijn geen uitzondering. Dat blijkt uit de prijsvergelijkingen van adviesbedrijf DLV, verklaart adviseur intensief Jan Pijnenburg van dit bedrijf.

Pijnenburg: “Soms zijn deze verschillen verklaarbaar in de vorm van entingen, flexibiliteit in aflevermoment, gezondheidsstatus of anderszins. Maar dergelijke opbrengstverschillen komen ook voor tussen bedrijven met vergelijkbare bigkwaliteit. Dan maken de onderhandelingskwaliteiten van de vermeerderaar het verschil.” Voor een bedrijf dat jaarlijks 10.000 biggen levert is €8 minder per dier twee keer een modaal inkomen dat die ondernemer laat liggen.

Leo Verheijen, adviseur bij De Groene Belangenbehartiger, klinken dergelijke verschillen in opbrengstprijs ook bekend in de oren. Volgens hem heeft het ook te maken met een gebrek aan marktkennis. Verheijen: “Gemiddeld genomen beschikken varkenshouders over onvoldoende marktkennis.”

Volgens Verheijen is het wel mogelijk dat varkenshouders hun onderhandelingsvaardigheden verbeteren. Om het maximale eruit te halen is het voor een verkoper van biggen allereerst noodzakelijk dat hij weet wat zijn biggen waard zijn, een goede oriëntatie vooraf dus. Dat maakt het mogelijk om op basis van feiten in gesprek te gaan met de handelaar.

Het aantal referenties voor de biggenprijs wordt erg karig. sinds 1 mei maakt de NVV zijn referentieprijs niet meer openbaar. Deze is verstopt achter het gesloten deel van de website van de vakbond. Eind vorig jaar werd de DPP-notering geïntegreerd in de beursprijs.

Volgende week een uitgebreide analyse in Boerderij weekblad over biggennoteringen en opbrengstprijzen.

Beheer
WP Admin