Varkenshouderij

Nieuws 18 reacties

Opbrengstverschillen van €8 per big geen uitzondering

Uden – Verschillen in opbrengstprijs van biggen tussen vermeerderaars van €8 per big zijn geen uitzondering. Dat blijkt uit de prijsvergelijkingen van adviesbedrijf DLV, verklaart adviseur intensief Jan Pijnenburg van dit bedrijf.

Pijnenburg: "Soms zijn deze verschillen verklaarbaar in de vorm van entingen, flexibiliteit in aflevermoment, gezondheidsstatus of anderszins. Maar dergelijke opbrengstverschillen komen ook voor tussen bedrijven met vergelijkbare bigkwaliteit. Dan maken de onderhandelingskwaliteiten van de vermeerderaar het verschil." Voor een bedrijf dat jaarlijks 10.000 biggen levert is €8 minder per dier twee keer een modaal inkomen dat die ondernemer laat liggen.

Leo Verheijen, adviseur bij De Groene Belangenbehartiger, klinken dergelijke verschillen in opbrengstprijs ook bekend in de oren. Volgens hem heeft het ook te maken met een gebrek aan marktkennis. Verheijen: "Gemiddeld genomen beschikken varkenshouders over onvoldoende marktkennis."

Volgens Verheijen is het wel mogelijk dat varkenshouders hun onderhandelingsvaardigheden verbeteren. Om het maximale eruit te halen is het voor een verkoper van biggen allereerst noodzakelijk dat hij weet wat zijn biggen waard zijn, een goede oriëntatie vooraf dus. Dat maakt het mogelijk om op basis van feiten in gesprek te gaan met de handelaar.

Het aantal referenties voor de biggenprijs wordt erg karig. sinds 1 mei maakt de NVV zijn referentieprijs niet meer openbaar. Deze is verstopt achter het gesloten deel van de website van de vakbond. Eind vorig jaar werd de DPP-notering geïntegreerd in de beursprijs.

Volgende week een uitgebreide analyse in Boerderij weekblad over biggennoteringen en opbrengstprijzen.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Hoe is het mogelijk dergelijke onverklaarbare opbrengst verschillen als de bedrijven door DLV begeleid zijn??? Rendement van DLV begeleiding dan toch te laag!!!

 • John*

  is ook lastig als ze ook de vleesvarkenshouder begeleiden die de biggen koopt..

 • brabantsduitserke

  hebben ze ook uitgezocht wat een handelaar soms verdiend aan die biggen.ik ken sommige voorbeelden van biggen waar de handelaar meer verdiend als de fokker. Maar verkocht is verkocht daar is de fokker toch zelf bij.

 • massy

  De vleesvarkenshouder zelf moet bepalen wat een koppel biggen waard is .Hij is de klant en de klant is KONING. Ieder voor zich en god voor ons alle. Ende DLV die heeft markt kennis ?

 • joannes

  Voordat de handelaar de schuld krijgt en het aan de onderhandelings kwaliteiten van fokker ligt, zal je meer details moeten hebben over de koppels die dit betreft. Alleen al het logistieke kosten verschil in kleine en grote koppels kan al veel verklaren, En dan praten we geeneens over de kwaliteit van de biggen zelf. Kortom zo´n bericht is voor DLV meer een opwarmertje voor potentiële klanten, met de boodschap, wij weten waar de verschillen zitten, dan echte informatie!

 • Ad7

  daar gaan we weer, alweer een bedrijf dat zich weer moet 'bewijzen' en weer gaat mee lullen over prijzen zonder OBJECTIEF de KWALITEIT van de biggen te meten, en het alweeer over de prijs gaat, en mesters vaak maar betalen omdat als ze naar een andere vermeerderaar gaan de ellende meestal weer van voren aan begint, omdat een vermeerderaar die vrij in de markt is meestal een KWALITEIT probleem heeft. Meestal heeft die kwaliteit er mee te maken dat de kleine biggetjes op boerenkool moeten groeien met verklote darmen en als gevolg hiervan verzwakte en kuchende biggen en de mester moet dan maar zien of het nog ooit iets word. Laat DLV maar eens een biggenkwaliteitsvergelijker opzetten!!

 • c.putten

  dit onderzoek bewijst dat er teveel mesters 8 euro teveel betalen.

 • John*

  dit onderzoek verteld veel mesters in nederland dat ze af meten vragen of ze nog wel mester moeten blijven.. die fokkers die de biggen 8 euro goedkoper wegdoen blijven niet..

 • klaassen

  ik denk dat kruising van beer en zeug al 3 tot 4 euro van de prijs bepaald
  en goeie kwaliteit een paar euro en het verschil is verklaard

 • kees.van.dooren1

  Klaassen, in het bericht staat dat dergelijke opbrengstverschillen zich ook voordoen bij biggen van de dezelfde kwaliteit, afkomstig van vergelijkbare bedrijven.

 • John*

  deelnemen aan biggenprijzenonderzoek is zo snel terugverdiend!

 • Ad7

  Wat word er bedoeld met dezelfde kwaliteit, dat weten ze niet, want dat meten ze niet!

  Met dezelfde kwaliteit bedoelt men waarschijnlijk genetisch vergelijkbaar, en vergelijkbare bedrijven hebben waarschijnlijk een zelfde aantal zeugen.

  Dus.....???!

 • John*

  komt er gewoon op neer dat er vermeerderaars zijn met een goeie kwaliteit biggen die minder krijgen voor de biggen dan vermeerderaars met een slechte(re) kwaliteit biggen die wel goed kunnen onderhandelen. uiteindelijk valt toch de vermeerderaar met de goeie kwaliteit biggen af. en schrikt de mester zich wezenloos als er elders biggen gekocht moeten worden.

 • Ad7

  Ja John jij weet het!
  Er zal best wat onderhandelingverschil zijn, maar geen acht euro! Ik denk dat iemand die goede biggen krijgt ook een goeie prijs moet betalen, en als je Duitse bigkwaliteit aflevert dan wel krijgt, dat je dan 8 euro verschil krijgt.

  Van een grote vermeerderaar van pak 'm beet boven de 1200 zeugen die aan de Duitse standaard kan voldoen gaan de biggen niet naar een Nederlandse mester....Punt.

  Of die Nederlandse mester betaald dan ook de Duitse prijs, die zijn er ook.

  p.s. met kwaliteit bedoel ik dat je biggen inlegt en er verder weinig tot geen omkijken naar hebt, en dat schort er nog bij heel veel vermeerderaars aan.

 • John*

  het is niet alleen de big die je inlegt maar ook het voer dat verstrekt wordt. helaas komt de voerverkoper vaker op het bedrijf dan vermeerderaar. drie keer raden wie de schuld krijgt als het niet loopt. of geen kans om een verbetertraject te starten..

 • brabantsduitserke

  john je hoeft je niet te verdedigen dat is dom. ze zijn niet verplicht je biggen te kopen ,dat doen ze zelf . ik zeg altijd niet mekkeren over de biggen je bent niet verplicht ze te kopen. Kennelijk zijn mn biggen het waard omdat ze iedere week weer weggaan. Zouden ze te duur zijn bleven ze wel liggen.
  Waar ik ze voor verkoop is helemaal niet belangrijk hoef ik niet te vergelijken met een ander. Ik ben immers ingestemd met verkoopprijs. Verkocht is verkocht daar moet je niet op terug komen. Omgekeerd ook . Ik ben bezig met mijn bedrijf hoe een ander verkoopt is voor mij onbelangrijk.

 • Ad7

  Als je supervoer verstrekt en het wil nog niet, en je klopt dan aan bij je vermeerderaar en die ziet het probleem niet 'want ze gaan toch elke week weg' ( dat is omdat de handel biggen wil slijten aan mesters omdat ze naderhand anders niks te leveren hebben aan het slachthuis!!!!).

  Als een vermeerderaar bereid zou zijn te verbeteren dan komt de kwaliteit er ook wel en daar steek ik ook veel tijd en energie en geld in, maar de liefde moet niet van één kant komen, want dan is scheiding onvermijdelijk!

 • brabantsduitserke

  ad 7 klopt inderdaad . ik verhandel na repop depop mijn biggen voortaan zelf daarom gaan ze nu zo goed weg.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.