Varkenshouderij

Nieuws 1237 x bekeken 8 reacties

LTO onderzoekt producentenorganisatie

Zwolle - De vakgroep LTO varkenshouderij onderzoekt de mogelijkheden om op korte termijn tot de oprichting van een producentenorganisatie voor de varkenshouderij te komen. Dat blijkt uit een mededeling van die strekking op de sites van LTO Noord en de LLTB. LTO volgt daarmee de NVV, die twee weken geleden al bekend maakte voluit te willen gaan voor de oprichting van een producentenorganisatie.

De mededeling is niet te vinden op de site van de ZLTO. LTO Noord en LLTB kiezen blijkens de mededeling op hun site op dit moment al voluit voor een producentenorganisatie. "Wij gaan voor een sterk collectief." Ook wijzen LTO Noord en LLTB erop dat varkenshouders met z'n allen lid zullen moeten worden om voldoende representativiteit te behalen.

Landelijk vakgroepvoorzitter Maarten Rooijakkers (ZLTO) laat zich voorzichtig uit over de producentenorganisatie. "We onderzoeken of zo'n organisatie het juiste vehikel is voor onze doelstelling. We moeten onze doelstelling en de statuten heel helder voor ogen hebben om erkend te kunnen worden en ook AVV-bevoegdheden te krijgen." Rooijakkers noemt vier zaken die wat hem betreft essentieel zijn en waarvoor de op te richten organisatie een erkenning nodig heeft en de mogelijkheid om een Algemeen Verbindend Verordening uit te schrijven. Die vier zaken zijn: Monitoring Kritische Stoffen, het Diergezondheidsfonds, voedselveiligheid en coördinatie en beheer van het praktijkonderzoek.

Secretaris Henk Boelrijk van de vakgroep meldt dat er momenteel wordt onderzocht hoe een organisatie eruit zou moeten zien. "We zijn aan het bekijken hoe we de organisatie gaan inrichten en welke vorm we die zullen geven. Het gaat dan om vragen als de statuten, het businessplan en hoe het bestuur eruit komt te zien. Gaan we werken met een ledenraad, wat worden de kosten en meer van dat soort zaken." Volgens Boelrijk zou in de loop van volgende week duidelijk moeten zijn welke vorm de organisatie krijgt.

Laatste reacties

 • w v gemert

  ZLTO heeft toch al afgehaakt, de weg zeker kwijt of op het nippertje toestemming gekregen van Vion?

 • leftturn

  spijker op zijn kop. volgens mij liggen nvv en lto noord/lltb niet zo ver uit elkaar.
  het is lastig zaken doen met een organisatie die naast belangenbehartiging ook nog moet kijken of haar eigen belangen niet geschaad worden.

 • j.verstraten1

  De PZ's worden opgeheven en nu denken sommigen door het oprichten van een PO de te verwachten problematiek op te lossen is. Vraag je eerst eens af als je dit via een PO organiseert of je bereid bent een blanco cheque te geven aan minister Kamp. Enerzijds heeft hij al aangegeven zeer beperkt mogelijkheden te zien om zaken via een PO te organiseren en vervolgens komt de rekening 100% bij de sector te liggen.
  Het is wellicht te prevaleren om dit te organiseren op de wijze zoals de zuivel dit nu doet, via de sector zelf, buiten de politiek om.Heb toch niet de illusie heer van Gemert ea dat je via een PO marktmacht organiseert, dan kom je echt van een koude kermis thuis.

 • leftturn

  de melkveehouders betalen het uiteindelijk ook zelf in de vorm van een lagere melkprijs. je denkt toch niet dat de industrie dit niet 'doorberekenen' aan de leveranciers. daarbij hebben we in onze afnemers geen partij die we erbij willen hebben. enerzijds omdat de lange termijn ontbreekt, vion, en anderzijds omdat deze partijen te versnipperd zijn, rooi/hilckman/compaxo/tonnies/westfleisch ed.
  marktmacht krijg je er niet mee, maar we zitten toch ook niet te wachten op afnemers en vakbonden die gaan bepalen hoeveel en waaraan we moeten betalen.

 • info389

  Goede zaak dat de sector nu ook echt (bijna) eenheid gaat uitstralen!!
  Het is nu of nooit en we zullen dit zelf moeten oppakken en niet aan Den Haag overlaten!

  1 x NVV en 2 x (ipv 3) LTO's is ook 75% van de sector.............
  Doorrrrrrrrrrr

 • j.verstraten1

  Natuurlijk betalen melkveehouders het zelf, maar zitten ook aan het roer. Als jij liever betaalt aan de overheid dan aan afnemers/vakbonden.......denk je dat het bij de overheid middels een PO efficiënter kan? vwb de versnippering heb je helemaal gelijk.
  Stel dat ZLTO als enige afhaakt ( wat niet gaat gebeuren) dan zouden zlto leden op het succes van een door derden georganiseerd PO mee kunnen liften ( AVV niet meegerekend). Is de wereld een keer omgedraaid.

 • Jonas Brabant

  páárdon......de wereld een keer omgedraaid??????

 • w v gemert

  De rechten en plichten van een PO liggen grotendeels Europees vast.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.