Varkenshouderij

Nieuws

Fusie betekent op korte termijn breder aanbod

Vught - De fusie van Topigs en Norsvin betekent voor de Nederlandse varkenshouders een verbreding van het aanbod. Dat zegt Technisch directeur Hans Olijslagers van Topigs.

Met de fusie ontstaat één van de grootste leveranciers van varkensgenetica in de wereld. De nieuwe combinatie staat voor een productie van 1,55 miljoen gelten en meer dan 8 miljoen doses sperma. Per jaar worden meer dan 90 miljoen slachtvarkens geproduceerd met Topigs Norsvin genetica. De nieuwe combinatie beschikt over een budget van €18 miljoen voor onderzoek en ontwikkeling. Ter vergelijking, Topigs besteedde vorig jaar zo'n €10 miljoen aan fokkerij-onderzoek.

Nederlandse varkenshouders krijgen toegang tot de Noorse fokproducten. Volgens Olijslagers beschikken de Noren over een Duroc landras-lijn die de laatste 20 jaar sterk is geselecteerd op voerconversie en bevleesdheid. De Noren gebruiken daarvoor de CT-scantechniek. Het zijn magere vleesrijke efficiënte dieren, aldus Olijslagers.

Aan de zeugenzijde beschikken de Noren over een lijn die qua robuustheid wat minder scoort dan de Nederlandse zeugenlijnen. De dieren beschikken over goede moedereigenschappen en veel spenen. Topigs is op het ogenblik bezig met een vergelijking van de verschillende producten.

Er zijn geen plannen om foklijnen samen te voegen, zo meldt Olijslagers. Wel worden alle producten tegen het licht gehouden. zo worden de Noorse Duroc-beren vergeleken met de Nederlandse Talent- en Tempo-dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.