Varkenshouderij

Nieuws

Export van slachtvarkens loopt terug

Zoetermeer - De export van slachtrijpe varkens staat onder druk. In de eerste negentien weken van dit jaar exporteerde Nederland 1,18 miljoen vleesvarkens, ruim 200.000 dieren minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Vee en Vlees.

Het gros van de Nederlandse slachtvarkens gaat naar Duitsland. Dat land nam in de genoemde periode 170.000 varkens minder af. Maar ook de export naar andere Europese landen staat onder druk.

De verklaring voor de dalende export is een combinatie van factoren, betoogt Cees Oostrom, voorzitter sectorcommissie Varkenshandel van Vee&Logistiek Nederland. Zo zijn er iets minder vleesvarkens omdat de marges slecht zijn. Ook draagt de stoppersregeling er aan bij dat stallen (tijdelijk) leeg staan.

Een ander punt is dat levering aan Duitsland financieel minder interessant wordt. De prijsverschillen tussen Duitsland en Nederland waren vooral in april en mei dit jaar kleiner dan daarvoor. Ook wordt beknot op bonussen. Sinds eind vorig jaar betaalt het Duitse Tönnies Fleisch geen welfare-bonus meer voor beren boven de 96 kilo geslacht gewicht. De premie voor nakomelingen van de Nador-beren - wat leidt tot minder stinkers - is ook geschrapt bij Tönnies. Oostrom: "Varkenshouders die geen vaste afspraken hebben met hun slachterij blijven daarom vergelijken of export nog loont.

Tenslotte speelt ook de terugkeer naar de klepkeuring sinds 1 april dit jaar een rol in de lagere aantallen van exportvarkens, zegt Oostrom. Dit maakt de logistiek ingewikkelder en het is ook onzeker of een keuringsverzoek wordt gehonoreerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.