Varkenshouderij

Nieuws 3435 x bekeken 48 reacties

Dijksma blijft bij vier-dageneis zeugen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken blijft vasthouden aan de vier-dageneis voor groepshuisvesting van zeugen. Ook na een onafhankelijk veterinair advies over deze eis ziet Dijksma geen aanleiding om af te zien van deze nationale eis. Volgens de Europese norm moeten zeugen vanaf 28 dagen na inseminatie in groepen worden gehouden. In Nederland is dat vier dagen. Zeugenhouders hebben hier moeite mee.

Dijksma liet op verzoek van de Tweede Kamer een onafhankelijk veterinair advies opstellen over de kwestie. Een expertgroep met deskundigen van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren oordeelt dat er in de vroege dracht welzijns- en reproductieproblemen kunnen ontstaan bij groepshuisvesting. De belangrijkste factoren hierbij zijn berigheid bij introductie in de groep, gebrek aan toegang tot voeding en gebrek aan ruimte om agressief gedrag af te kunnen wenden.
Op basis van deze bevindingen ziet Dijksma geen aanleiding voor aanpassing van de vier-dageneis. Wel is de staatssecretaris bereid om voor bepaalde evidente knelgevallen een oplossing te zoeken. Dijksma is met LTO en NVV in gesprek geweest om tot een inventarisatie te komen van deze knelgevallen. Voor deze bedrijven wordt een adviserings- en begeleidingstraject opgesteld.

Voor het begeleiden van bedrijven die welzijns- en reproductieproblemen kennen als gevolg van de omschakeling naar groepshuisvesting loopt reeds een vrijwillig begeleidingstraject. Voor 2014 is hiervoor €50.000 beschikbaar uit de Topsector Agri en Food in de PPS samenwerkende varkensvleesketen. Tot nu toe hebben zich acht bedrijven gemeld voor ondersteuning.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  onvoorstelbaar, ze liet op verzoek van de kamer een onderzoek uitvoeren. daaruit blijkt dat er problemen komen als gevolg van het loslaten na 4 dagen tov 28 dagen, en ze houd zich toch aan de 4 dagen eis, zeg dan gewoon dat je ons liever weg wilt hebben! de rechter zal er wel een oordeel over hebben.

 • massy

  Ze is echt EIGENWIJS.

 • W Geverink

  Ach boerke. In de meeste nederlanse auto's zit nog steets een handgeschakelde bak omdat men vaak bang is om aangezien te worden voor iemand die niet kan rijden... Een automaat of CVT is voor de nederlandse wegen met al de drempels, rotondes en andere obstakels ideaal. Daarbij bespaart een moderne automaat of CVT tegenwoordig ook nog heel wat benzine. Nederlanders houden wat dat betreft stug vast aan mythes en feiten uit lang vervlogen tijden. Ik denk dat dat bij jullie in de varkenshouderij ook een beetje het geval is.

 • boerkebrabant

  wat wil je daar mee zeggen w geverink?

 • brabantsduitserke

  ben ik blij dat ik daar weg ben.

 • John*

  bij de nertsen dacht ze het ook bij het rechte eind te hebben, haagse bluf is het..

 • no-profile-image

  Tja boerke. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik baanbrekend bezig was toen ik mijn zeugen op dag vier na het spenen bij elkaar in een hok te stopte, in de groep insemineerde en de zeugen vervolgens tot aan het werpen bij elkaar liet. Dat deed ik omdat er lang niet genoeg boxen waren om de zeugen een maand te kunnen laten staan. Ik heb ruime ervaring met beide systemen maar nooit de resultaten afzonderlijk bijgehouden. Wat ik weet is dat er bij mijn zeugen geen merkbaar verschil in zat. Wat je hoe dan ook niet wil doen is wachten tot dag vier na het dekken voor de zeugen de groep in gaan!!

 • w v gemert

  Dijksma is de veroorzaker van veel dierenleed !!!!

 • W Geverink

  Nee van Gemert, als de zeugen op dag vier na het spenen bij elkaar worden gestopt valt het vechten omdat ze druk bezig zijn om berig worden reuze mee.

 • VET010

  We vragen een expert groep, maar luisteren niet naar het advies, dat ons niet aanstaat. Wat zijn experts nog waard, dit is de manier van werken van alle groeperingen zoals wakker dier, enz... verlichte despoten zijn het!

 • John*

  ach de eerste ronde valt tegen. als de zeugen de tweede keer het circus in mogen brengen ze het er al stukken beter vanaf.

 • Han

  Het gaat eigenlijk maar om 1 ding we zitten in Europa en waarom hier weer een extra eis die niks dan ellende oplevert.
  Zet de 4 dagen eis in een concept en je kunt er voor kiezen of niet.
  Waarom wij wel de extra eis en onze Europese lidstaten niet.
  Dit kan gewoon niet.

 • pimsmolders

  Dijksma zorgt voor genocide in de varkenshouderij.

 • krulsaart

  NVV spreek onze miljoenen maar aan. We hebben het aujeszkygeld niet voor niets in het procedeerpotje laten zitten!!

 • w v gemert

  Dijksma geeft miljoenen aan de tuinbouw door lage gasprijzen wij vragen geen geld maar afschaffing van regels die een slechter dierwelzijn veroorzaakt en een hoger medicijn verbruik tot gevolg heeft. Wat een ongelooflijk Den Haag , wie het nog snapt mag het zeggen!!!!!

 • w v gemert

  Krulstaart, helemaal mee eens.

 • w v gemert

  Geverink, reactie 9. Onjuist is uw reactie, het gaat over het verwerpen van de zeugen op een groot aantal bedrijven in de eerste 28 dagen. Om deze problematiek heeft de Europese wetgever afgezien van de groepshuisvesting vanaf dag 4. Dijksma weet het beter dan de Europese deskundigen en beter als de beste varkenshouders in de wereld (de Nederlandse/Deense )

 • el

  Welke Nederlandse auto?W Geverink ,Is de Daf weer terug?

 • boerkebrabant

  ja, ik denk dat de nvv de advocaten al in stelling heeft gebracht, en ik voorspel je, er volgen nog meer rechtzaken tegen Dijksma, het gaat inderdaad over de verwerpers, als andere zeugen die vruchten op eten, is de kans heel groot dat die ook weer verwerpen, enz enz, dat verklaard ook dat het in sommige groepen bij ons best goed gaat, maar soms gaat het ook helemaal mis! ik denk dat ze ook die schade mag betalen die we tot de rechter een uitspraak doet al hebben gehad, en die is fors!

 • Wim 1

  Heb ze los na 3 dagen en heb weinig problemen mee en vind het terecht dat er eens een keer wel aan de afspraken worden gehouden. Kan toch niet zo zijn, dat gedane investeringen op regelgeving weer zo terug gedraaid zouden worden.

 • John*

  dit is nu de tweespalt die Dijksma graag wil zien in onze sector.. moeten toch maar is een voorbeeld gaan nemen aan de nertsenhouderij en echt met een mond gaan praten.

 • steenbok1

  ben iets bekend met de nertsenhouderij, kunnen wij nog erg veel van leren, maar wij zullen het NOOIT leren.
  Met 1 mond praten

 • w v gemert

  Vier dag eis vrijwillig, kan dan in extra programma's meegenomen worden en voor het risico dat de ondernemer loopt en zijn extra investering betaalt worden. Dit is de enige manier die acceptabel is voor de sector, dan heeft diegene die er al in geïnvesteerd heeft een extra opbrengst. Op deze manier kan de sector weer met een mond praten!!!

 • Mtstermors1

  Wie zijn dan die experts die er naar gekeken hebben. Die houden zelf ook zeugen?
  want het wil best wel zonder verwerpers, ze hebben ons niet gevraagd hoe wij het doen.
  Iedereen die zogenaamd wat geleerd heeft denkt dat die expert is. Als ze nou is gaan kijken bij bedrijven waar het wel goed gaat en wat die anders doen.
  Die concepten dat komt toch niet van de grond want de retail wil er toch niet voor betalen.

 • W Geverink

  @boerke brabant&el. Tegenwoordig als je hip, trendy,milieubewust en bij de tijd bent rijd je met een CVT (scheldwoord variomatic…). Die van ons verbruikt moeiteloos 1.5 liter per 100 km minder dan onze vorige auto van hetzelfde merk en type. Soms moet je de vooroordelen los laten en kijken naar de mogelijkheden. @ W v GemertJullie hebben geen experts. Jullie hebben alleen mensen met een sterke mening. Veeg de tranen uit je ogen want er is niks aan de hand. Ik heb er met mijn eigen zeugenstapel technisch altijd prima mee gedraaid.

 • w v gemert

  W Geverink een beetje egoïstisch. De helft van ons leden bestand zijn experts, ver boven het niveau van de Nederlandse wetgever.

 • anton1937

  Weer blijkt dat Dijksma geen inzicht en kennis heeftvan de veehouderij en de varkenshouderij in het bijzonder. Als de VVD van Loddersma nog iets voor de boeren wil betekenen,dat moet zij nu stelling nemen tegen het besluit van Dijksma. Kruipt Loddersma weer in haar schulp dan kan zij beter lid worden van de PvdA en doen de boeren er verstandig aan in het stemhokje daar rekening mee te houden.

 • W Geverink

  Beste W van Gemert. Als een persoon meer weet over dit onderwerp dan de Nederlandse wetgever heet dat een expert?… Als wij buitenlandse klungels dit systeem al tientallen jaren succesvol kunnen toepassen moet dat voor jullie met een heel land vol 'experts' helemaal een fluitje van een cent zijn.

 • BW

  W Geverink ben jij de expert?? Het is wat W v Gemert zegt. Als het overgrote deel zeugenhouders de 4 dagen regeling als negatief beschouwen, kan het niet zo zijn dat de experts het beter weten!! Ik praat geregeld met medewerkers van een scanbedrijf. En zij alle zeggen dat het een hoop ellende is op bedrijven die ze zo snel los laten. Waar we het vroeger over afbig% van 90 en meer hadden hoor ik nu dat je 87-88% niet mag mopperen. Dat zegt toch genoeg.

 • w v gemert

  W Geverink het is duidelijk niet uw bedoeling om hier een redelijke bijdrage te leveren aan de discussie. Inhoudelijk is uw verhaal waardeloos en zit vol lege kretologie. Afzetten tegen varkenshouders die de beste ter wereld zijn en buitenlandse experts kan iedereen.

 • steenbok1

  Nagedacht over de opmerking van W. van Gemert, 4 daagse eis verwerken in plusprogramma s, lijkt mij niet zo raar.
  Staat in mijn ogen veel onzin in plus programma s, dit kan echt het verschil maken.

 • W Geverink

  Beste van Gemert. Ik zeg alleen iets wat absoluut niet in jouw straatje past. Namelijk dat als je het slim aanpakt er prima mee te draaien is en hoe ik het bij mijn eigen zeugenstapel heb toegepast. Ook vertel gewoon ik wat je in mijn ogen beter niet kan doen. Natuurlijk is er verschil in de huisvesting op de verschillende bedrijven. Dat vraagd om improviseren. Het mooie is dat je het gewoon een aantal dekweken uit kan proberen.

 • w v gemert

  W Geverink , u weet niet wat in mij straatje past. Jij suggereert dat die ondernemers waarbij de 4 dagen eis grote problemen op levert niet slim zijn, of bedoel je dat het onwillige sukkels zijn, met dit soort houding of minachting heb ik problemen. Nogmaals ik hoop voor u dat u het niet mee gaat maken, 50% verwerpers of in een groep.

 • w v gemert

  Steenbok, als er voor die onzin betaalt wordt is het aan iedere ondernemer zelf of hij voor dat programma met bijbehorende vergoeding gaat produceren. Men vraagt en de varkenshouder draait.

 • Mtstermors1

  Gemert als jij groepshuisvesting onzin vind dan kun je nog beter vandaag stoppen dan morgen. Het gaat gewoon gebeuren dat de zeugen
  Los moeten. Boxen met uitloop komen ze niet los daarom doen ze dit nu.Het is gewoon dom gelul dat het niet wil direct los in de groep.
  Maar eigenwijs zijn is ook wat.

 • BoB de Bakker

  W van Gemert, mij bekruipt het gevoel naar aanleiding van meerdere discussies dat alles en iedereen die niet doet zoals u het doet niet deugd. Onder andere Dijksma die vast houd aan wat een tijdje geleden besloten is. Tijdens de besluitvorming hadden de varkenshouders gefundeerde bezwaren in kunnen dienen. Wanneer je elk half jaar de besluiten gaat herroepen krijg je ook een zig zag beleid. Trouwens gaan de zeugen wel na 4 dagen los of is dat stiekem toch pas na een week. Dat is dus vragen om moeilijkheden bij de zeugen.

 • W Geverink

  Wat mij betreft van Gemert mag jij gewoon door blijven jammeren over iets wat je waarschijnlijk niet zal krijgen. Andere mensen zijn mischien wel geinteresseerd in mogelijkheden hoe hoe ze op hun bedrijven de vierdagen regel zo pijnloos als mogelijk kunnen toepassen. De info die ik op deze site over dit onderwerp geschreven heb is niet iets van horen zeggen. Dit is iets waar ik veel van weet omdat ik het zelf jarenlang heb toegepast in mijn eigen zeugenstapel. De zeugen werden bijna altijd gedekt (KI) in de groep. Na het dekken kwamen ze of eerst een maand aan de band te staan of ze bleven na het dekken meteen bij elkaar in een groepshok. Net zo als het het beste uitkwam die week. Voor mijn gevoel zat er geen verschil in de resultaten. Doe er je voordeel mee.

 • corine

  wat een kinderachtig welles nietes spelletje hierboven. Houd daar alstublieft mee op en laat iedereen in zijn waarde. Wat bij de een wel werkt werkt bij de ander niet! Elke stal en elk dier is anders. klaar!
  Wat ik erger vind is dat dijksma naar niets of niemand luisterd, en daar is hoe dan ook altijd wel iemand een keer de dupe van!

 • porky 1

  van gemert heeft gelijk Dijksma laat zich leiden door emotie en niet door verstand van de materie want dat heeft ze niet ze wil allen maar zoveel mogelijk varensboeren naar de k helpen en zeker nu ze van de nertsen boeren verloren heeft zoekt ze een andere plek op om te scoren maar ik denk dat ze in de eerste de beste rechtszaak nat gaat

 • Fermer

  De politiek, Dijksma, doet blijkbaar toch wat ze zelf wil. De bevindingen van de expert groep met deskundigen legt ze naast zich neer, omdat de uitkomst haar blijkbaar niet past. Wat de varkensboeren daar van vinden is voor haar van ondergeschikt belang.
  Zojuist op uitzending gemist de documentaire van andere tijden d.d. 8 mei 2014 gezien: Boerenopstand 1971 nav de ruilverkaveling. Ik denk dat de tijd rijp is, voor wat betreft verschillende items, dat de boeren laten zien dat voor hun een grens overschreden wordt. De vorige generatie heeft in ieder geval bereikt dat ze gehoord werden. Hoelang moet het nog duren voor de huidige boeren gehoord worden en het voorbeeld van hun voorgangers op grotere schaal moeten gaan volgen?

 • minasblunders1

  Emmerei, die tijd hebben we voorgoed achter ons gelaten. In die tijd had men nog belangenbehartigers, tegenwoordig meelopers. De overheid heeft het nog nooit zó gemakkelijk gehad; geen enkel zuchtje tegengas.

  Ik kan trouwens die uitzending niet vinden onder die datum. Weet je zeker dat het 'andere tijden' was en/of is dit de goede datum?

 • Fermer

  @Minasblunders1, ben ik met je eens, de generatie van nu is in teveel weelde opgevoed om nog ergens voor te staan. Echter het zal niet lang meer duren voor ook hen het water aan de lippen komt en ze hopelijk wakker zullen schrikken.
  Als je bij uitzending gemist bij zoeken, andere tijden intikt zie je hem vanzelf op de genoemde datum in het rijtje staan.

 • Joseph,de man

  Aan 4 dagen is goed te voldoen, maar aan die waanzinnige expansie in de veehouderij van o a de RABO bank gaan wij allemaal kapot,
  GA ZO GAUW MOGELIJK BIJ DIE BANK WEG.

 • Oost Gelre

  Wie kan mij vertellen wie W. Geverink is of in welk land hij woont.

 • John*

  wat maakt het nu uit welke bank financiert? Er moet een keer gefinanciert worden... ook op bestaande bedrijven. Met de varkens en automatisering van nu heb je gewoon 500 zeugen of 5000 tot 6000 vleesvarkens te verzorgen.. vleesvarkens zijn overigens nog wel te combineren met een baan, zeugen niet. En ook die 4 dagen eerder los heeft zijn voordelen.. er staan nu alleen wat meer guste zeugen op mijn bedrijf te koekeloeren. Gelukkig stijgt het levend geboren nog steeds en ligt de biggenstal nog vol met biggen..

 • koestal

  Ottink,Geverink woont in Canada

 • koestal

  Op welke landbouwschool heeft Dijksma gezeten ?

 • Koos

  Gelukkig luistert Louis van Gaal beter naar zijn adviseurs

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.