Varkenshouderij

Nieuws

Compromis in de maak tussen Rusland en EU

Brussel - Een mogelijk compromis tussen de Europese Unie en Rusland over de Europese export van varkensvlees naar Rusland kan nog enkele maanden op zich laten wachten. Wel is er bereidheid van beide kanten om tot een compromis te komen. Dat zegt Frans van Dongen, lobbyist voor de vleessector in Brussel.

Sinds begin dit jaar heeft Rusland de grenzen gesloten voor Europees varkensvlees na de vondst van enkele dode zwijnen in Litouwen en Polen die besmet bleken te zijn met Afrikaanse varkenspest. De EU eist van de Russen dat die een importverbod beperken tot de besmette regio's in Polen en Litouwen. Rusland houdt vast aan een importverbod voor de hele EU. Het meningsverschil is hoog opgelopen en de EU heeft een procedure aangespannen bij de WTO. De EU heeft in die procedure recent de volgende stap gezet en heeft nu een formeel protest ingediend bij de WTO.

Toch wordt er nu op andere fronten gesproken over een compromis, zo meldt Van Dongen. Hij meldt verder dat de procedure die de beide partijen kiezen om tot dat compromis te komen één tot twee maanden tijd zal vergen. "Ik verwacht ergens hartje zomer meer duidelijkheid." Van Dongen verwacht niet dat de procedure van de EU bij de WTO een compromis in de weg hoeft te zitten. "Rusland weet dat dit een normale gang van zaken is in die procedure. De EU kan op elk moment stoppen met de WTO-procedure en er zijn legio voorbeelden van zaken in het verleden die op zo'n manier werden beëindigd omdat de partijen alsnog tot een compromis kwamen."

Het conflict over de varkensvleesexporten naar Rusland is een puur technische kwestie en kan dan ook in principe vlot worden opgelost. Dat kan anders worden op het moment dat het conflict rond Oekraïne escaleert. Dan wordt alles politiek en liggen de kaarten geheel anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.