Varkenshouderij

Nieuws

Boekweit als proteïnevoer varkens

Hannover - Boekweit kan met voordeel in de varkenshouderij als proteïnevoer worden ingezet. Met dat idee komt de Landbouwkamer Nedersaksen na een praktijkproef.

Hierbij werd aan één groep varkens voer toegediend met 20 procent ongepelde boekweit. De vergelijkingsgroep kreeg geen boekweit, maar net zoveel ander voer (2,5 kilo). In beide groepen was de dagelijkse gewichtstoename 931 gram, aldus de Landbouwkamer.

Volgens deze instantie zijn er literatuurbronnen uit de zestiende eeuw waarin boekweit toentertijd al als varkensvoer dienst deed, maar in hoeverre het gewas ook nog zinvol is voor de varkens van tegenwoordig, was tot dusver onduidelijk. Wel was bekend dat melkkoeien en kippen boekweit op prijs stellen en goed kunnen omzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.