Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Berenvlees in 2015 gelabeld in Deense winkel

Kopenhagen - De Deense consument kan binnenkort kiezen tussen vlees van ongecastreerde en gecastreerde varkens.

Dit initiatief is onderdeel van een plan van aanpak voor de verhoging van het dierenwelzijnsniveau in de varkenssector dat landbouwminister Dan Jørgensen donderdag heeft gepresenteerd.

Het plan vloeit voort uit het convenant dat de bewindsman in maart overeenkwam met de georganiseerde landbouw, slachterijen, detailhandel en dierenbeschermings- en consumentenorganisaties. Vlees van beren moet volgend jaar als zodanig gelabeld in de winkelvitrines te liggen, zo heet het in het plan. Dit omvat verder maatregelen om de biggensterfte te reduceren. Tevens dienen onder meer alle zeugen – ook in de kraamstallen – los te kunnen lopen, de castratie van biggen moet in 2018 worden beëindigd, evenals het staartcouperen.

Jørgensen kondigt tevens een intensivering van de inzet aan om het beoogde welzijnsniveau binnen de EU als geheel te realiseren. Dit vergt meer samenwerking en tegen die achtergrond mikt de minister volgend jaar op de organisatie van een internationale dierenwelzijnsconferentie.

Laatste reacties

 • bertes

  als varkensboer dien je nog maar een doel voor ogen te hebben. en dat is alleen nog gericht op aflossen. zorg dat je vrije keuzen kan maken.
  de echte waarheid komt toch niet aan het licht. zeker niet bij beren-mesten.
  er zouden maar eens filmpjes op internet moeten komen over het dek-gedrag van de beren. enz. en staarten bijten verhelp je niet door stro.
  stro is niet heilig. als er toxines in zitten. of de varkens hebben wat long problemen. wens ik je veel succes.

 • boerkebrabant

  hebben we het nog niet over penisbeschadigingen, het word tijd dat er eens eerlijk gepraat word over de nadelen van beren mesten, ik denk dat er dan over 8 maanden geen beer meer op het slachthuis komt.

 • Jan Arthur

  Heel juist, boerkebrabant,het ganse berengedoe geeft alleen maar nadelen, op alle fronten. De mester is er niet blij mee, slachterijen nog minder en de consument kan de berensmaak ook niet bekoren. Een kleine lobbygroep heeft het toch allemaal mooi voor mekaar gekregen om het vleesverbruik naar beneden te trekken, als onderliggend gegeven!

Of registreer je om te kunnen reageren.