Varkenshouderij

Nieuws

Amerikanen: nog weinig inzicht in PED-virus

Des Moines - De Amerikaanse varkenshouderij heeft een jaar na de uitbraak veel lessen geleerd over het PED-virus maar weet nog veel te weinig over de aard en de eigenschappen van het virus.

Het is dan ook nog lang niet duidelijk op welke manier de PED-epidemie in de Verenigde Staten zich de komende maanden zal ontwikkelen. Dat was de belangrijkste boodschap van directeur Tom Burkgren van de Amerikaanse Vereniging van Varkens Dierenartsen (AASV). Hij sprak tijdens een bijeenkomst over PED tijdens de World Pork Expo in Des Moines (Iowa).

Burkgren: "Wat zal de PED-situatie zijn het komende najaar? We weten nog steeds niet hoe het virus is binnengekomen en hoe het zich heeft verspreid. We hebben geen inzicht in hoe de immuniteit bij zeugen zich ontwikkelt. Als we niet slagen meer inzicht te krijgen, dan kan het dit najaar en de komende winter weer net zo slecht worden als een jaar geleden."

Hoewel er nu een daling is van het aantal uitbraken en de epidemie op zijn retour lijkt, durft Burkgren geen uitspraak te doen hoe het er komend najaar voor zal staan met de ziekte. "We hopen dat de huidige trend een gevolg is van de zomer, wat er op wijst dat het virus niet stabiel is bij hoge temperaturen. En we denken dat ook de bioveiligheid op de bedrijven is verbeterd. Maar het staat zeker niet vast dat het virus dus vanzelf weggaat. Sterker nog, sommige bedrijven hebben nieuwe uitbraken van het virus, acht tot negen weken na de eerste infectie. Dat roept vragen op over de immuniteitsontwikkeling bij zeugen."

Hij beschreef PED als "een verrassend virus". "We hebben bedrijven met een echt goede biosecurity die gewoon alles goed doen en toch besmet raakten. Aan de andere kant zijn er kleine lokale bedrijven die niet besmet raakten en er zijn bedrijven die drie weken na een uitbraak weer volop in productie waren."

Tot nu toe zijn er in het PED-virus twee stammen geïdentificeerd. Er is een vaccin ontwikkeld door Harrisvaccines.

Of registreer je om te kunnen reageren.