Varkenshouderij

Nieuws 1863 x bekeken

Zweeds boycot Deens varkensvlees krijgt vorm

Stockholm - De boycot van Deens varkensvlees in Zweden neemt reële vormen aan. Eén supermarktketen, City Gross met 35 vestigingen, is integraal overgegaan tot het weren van varkensvlees uit Denemarken. Bij de marktleiders Ica en Coop beperkt de boycot zich echter tot dusver tot zeven vestigingen.

Ica heeft wel gezegd geen varkensvlees uit Denemarken meer te willen gebruiken voor bacon van zijn huismerk. De gemeente Uppsala, de qua inwoners op drie na grootste gemeente van het land, wil in de keukens van zijn instellingen, verzorgingshuizen, kinderdagverblijven enz. ook geen Deens varkensvlees meer zien. Binnen de regering gaan eveneens stemmen op voor een boycot. Minister voor het bedrijfsleven Annie Lööf heeft de mening geventileerd dat de Deense varkenshouderij de Europese richtlijnen aan de laars lapt. Als daarin geen verbetering komt moet Deens varkensvlees uit de kantines van Zweedse scholen verdwijnen, waarschuwde Lööf. Dat is in zoverre geen loze kreet, omdat de leerlingen op Zweedse scholen complete middagmaaltijden krijgen. Volgens de Zweden is het welzijnsniveau in de Deense varkenshouderij veel lager dan in Zweden zelf. Onder meer couperen de Denen praktisch altijd de staarten, hoewel dat in principe niet toegestaan is, zo vinden de Zweden.

Of registreer je om te kunnen reageren.