Varkenshouderij

Nieuws

Zweeds boycot Deens varkensvlees dreigt

Stockholm - In Zweden dreigt een consumentenboycot van varkensvlees uit buurland Denemarken. Diverse media waarschuwen voor Deens varkensvlees vanwege het risico op MRSA-besmetting. Een parlementariër van de sociaaldemocraten heeft op grond daarvan voorgesteld Deens varkensvlees helemaal te verbieden. Tevens staat het Deense product er bij de Zweden gekleurd op omdat de welzijnseisen geringer zijn dan die in Zweden zelf.

Een supermarktvestiging van grootgrutter Ica in Gotenburg heeft Deens varkensvlees om die reden enkele weken geleden al uit de schappen gehaald. De Denen vrezen dat door de opgelaaide angst voor MRSA dit voorbeeld nu door andere grootgrutters zal worden gevolgd. Volgens de media is dat ook inderdaad gebeurd. De brancheorganisatie van de supers stelt echter dat van een centrale boycotoproep van haar kant geen sprake zal zijn.

Het is niet de eerste keer dat er in Zweden onrust is over Deens varkensvlees. In 2009 ontstond opschudding toen de publieke omroep de Deense varkenshouderij in diskrediet had gebracht, ook op grond van het lagere welzijnsniveau en de antibiotica-inzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.