VarkensNieuws

Varkensexport weer dupe tekort mankracht NVWA

Utrecht – De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft onvoldoende mensen om vrijdag alle aangevraagde klepkeuringen van exportvarkens uit te voeren.

Zo’n twintig aanvragen zijn afgewezen, laat de dienst weten.

Een van de gedupeerden is handelaar en waaghouder Jan de Koning in Lunteren. Hij heeft 160 slachtzeugen, afkomstig van diverse boeren, in zijn stal liggen en kreeg in eerste instantie geen NVWA-dierenarts toegewezen voor een veterinaire keuring op vrijdagochtend 6.00 uur. Na lang onderhandelen is het De Koning gelukt toch een keurmeester te krijgen, maar dat gaat wel ten koste van klepkeuring van een van zijn klanten die vleesvarkens wil exporteren. De export van de vleesvarkens gaat niet door, deze probeert De Koning noodgedwongen aan een binnenlandse slachterij te slijten.

De Koning is opgelucht dat hij in elk geval de zeugen kan leveren: “Deze komen van diverse bedrijven en gaan ook nog eens berig worden. Dat veroorzaakt veel onrust.”

Ook een aanvraag voor een klepkeuring van een klant van Handelshuis Schuttert in Ommen (Ov.) voor morgen, is geannuleerd. Bij twee klanten van Varkenshandel Dijk, een andere exporteur van vleesvarkens, zijn voor morgen twee aanvragen voor veterinaire keuring afgewezen. Uitwijken naar de exportverzamelplek voor een keuring is de enige optie om de varkens toch te kunnen leveren. Dat betekent wel twee uur vertraging en de varkens moeten dan de wagen af en er opnieuw weer op. Per varken kost dat minimaal €2,50.

Dit is de tweede opeenvolgde vrijdag dat de NVWA onvoldoende dierenartsen heeft om alle aanvragen voor klepkeuringen voor varkens toe te wijzen. Vorige week vrijdag 25 april zijn zeventien aanvragen voor een klepkeuring afgewezen door de NVWA.

Beheer
WP Admin