VarkensNieuws

Russen plaatsen foto’s dode zwijnen

Moskou – De Russische veterinaire en voedselwaakhond Rosselkhoznadzor heeft opnieuw foto’s op zijn website gezet van dode wilde zwijnen in de rivier de Obra in West Polen. De foto’s zouden uit Poolse kranten komen.

Volgens Rosselkhoznadzor vertonen de dieren kenmerken (zoals roodverkleuringen aan de oortoppen, staart en op andere plekken van het lichaam) die het gevolg zouden kunnen zijn van Afrikaanse varkenspest. Rosselkhoznadzor meldt dat de dienst herhaaldelijk heeft aangedrongen bij de Poolse overheid op openheid en diagnostisch onderzoek van de gevonden dode zwijnen, om eventuele verspreiding van het Afrikaanse varkenspestvirus in kaart te kunnen brengen. Ook zou een besmetting met klassieke varkenspest een oorzaak kunnen zijn van de sterfte, volgens de Russen.

De Russische veterinaire dienst heeft al eerder foto’s op zijn website gezet van gevonden dode zwijnen in Polen. De Russen hebben hun ongenoegen geuit over het uitblijven van diagnostisch onderzoek naar de doodsoorzaak van de zwijnen door de Polen.

Eind januari werden op Pools grondgebied twee dode zwijnen gevonden die waren gestorven aan Afrikaanse varkenspest. Sindsdien hanteert Rusland een importban voor Europees varkensvlees.

Bekijk de foto’s hier.

Beheer
WP Admin