Varkenshouderij

Nieuws

Pigture Group boekt netto winst van 785.000 euro

Arnhem - Coöperatie Pigture Group, moedermaatschappij van Topigs en Varkens KI Nederland heeft over 2013 een netto winst geboekt van 785.000 euro op een omzet van 95,2 miljoen euro.

Het bruto resultaat (voor belasting) bedroeg 2,6 miljoen. Pigture Group besteedde in 2013 bijna 10 miljoen euro aan fokkerij en fokkerij onderzoek. Met dit resultaten heeft Pigture Group zich hersteld van de tegenvallende resultaten over 2012. Pigture Group leed over 2012 een netto verlies van 7 ton op een omzet van 93,8 miljoen euro. Dat was vooral te wijten aan reorganisatiekosten en incidentele kosten voor afschrijvingen op onroerend goed.

Pigture investeert de laatste jaren veel in onderzoek. De onderzoeks- en ontwikkelingskosten zijn sinds 2010 gestegen van 7 miljoen euro naar bijna 10 miljoen in 2013. Voor 2014 is het budget rond de 10,5 miljoen euro. Het beleid heeft zich volgens Pigture vertaald in een gegroeide genetische vooruitgang van €1,65 in 2010 per afgeleverd vleesvarken per jaar naar €2,46 per afgeleverd vleesvarken in 2013, een toename van 50 procent.

Topman Martin Bijl van Pigture Group is redelijk tevreden over de resultaten van de onderneming over 2013. Het resultaat heeft zich hersteld na het tegenvallende resultaat in 2012. In 2012 moest Pigture Group vooral ook in Nederland fors reorganiseren en werden verliezen geleden op verkoop van onroerend goed.

In Nederland staat het marktaandeel van Pigture Group onder druk. Veel grote varkenshouders schakelen over op Deense genetica. Toch is Bijl hierover niet in paniek. "We blijven vasthouden aan ons eigen verhaal. We zien met name in Duitsland ook al wel een kentering. Klanten komen terug." Volgens Bijl zijn de financiële resultaten van Pigture Group in de Nederlandse markt goed. "Nederland draagt goed bij."

Pigture Group had in 2013 weinig problemen in de buitenlandse markten waar het actief is. Dit lopende jaar pakt wat anders uit. Rusland heeft zoals bekend de grenzen gesloten voor varkens en varkensvlees uit de EU. "Dat betekent dat wij geen dieren meer kunnen leveren aan nieuwe klanten vanuit de EU en dat nu doen vanuit Rusland zelf. Ook vanuit Canada leveren we dieren aan Rusland. De kosten daarvan zijn wel hoger."

Ook in China loopt het momenteel wat minder goed. Dat heeft te maken met de lage varkensprijzen waar het land mee kampt. Toch is de Pigture topman niet somber over China. "China er een opkomende markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.