Varkenshouderij

Nieuws 1493 x bekeken 2 reacties

Nederland: PED-maatregelen in EU-verband

Den Haag - Nederland kiest ervoor Europees afgestemde maatregelen te nemen om de risico's van verspreiding van de varkensziekte Procine Epidemic Diarrhea (PED) vanuit Noord-Amerika naar Europa te beperken.

Een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zegt dat het ministerie geen oordeel heeft over de eenzijdige maatregelen, die onder andere in Frankrijk zijn getroffen.

Volgens het departement is het gezien de open grenzen binnen de Europese Unie van belang dat de lidstaten één lijn trekken. Dinsdag zullen de lidstaten binnen het permanent comité voor de voedselketen en de diergezondheid (Scofcah) overleggen over de situatie.

De invoer van levende varkens uit de Verenigde Staten, Canada, Japan en Mexico is zeer beperkt. Daarbij komt dat de dieren eerst in quarantaine gaan. Het ministerie zegt voortdurend in contact te staan met de autoriteiten in de betrokken landen. "De ziekte heeft onze volle aandacht."

Lees ook: Frankrijk wil invoerverbod vanwege PEDv

Laatste reacties

  • putten

    je kan niet altijd wachten op een lijn trekken. beter is het te zorgen dat we het buiten de deur houden. met of zonder de eu en den haag.

  • varkensboerk

    1 lijn trekken. Doe dat dan ook met alle overige regelgeving waarin nederland perse voorop wil lopen ten opzichte van europa. Lekker consequent bezig Dijksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.