Varkenshouderij

Nieuws 16 reactieslaatste update:12 mei 2014

NVWA schorst erkenning veeverzamelcentrum

Utrecht - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning van het veeverzamelcentrum Animo in Venhorst geschorst, omdat er illegaal ongekeurde biggen zijn ingeladen. Dat heeft de autoriteit bekendgemaakt.

Voordat varkens mogen worden vervoerd naar het buitenland moeten zij zijn gekeurd door een dierenarts van de NVWA. Keuring is verplicht om verspreiding van dierziekten te voorkomen en er zeker van te zijn dat er geen zieke of gewonde dieren worden vervoerd.

Het bedrijf krijgt zijn erkenning terug als de procedures op orde zijn en dieren niet meer illegaal ingeladen en vervoerd kunnen worden. Het vervoersbedrijf dat de varkens illegaal heeft ingeladen krijgt een bestuurlijke boete.

Eigenaar Toon Wassenberg van Animo ontkent dat er iets mis is gegaan op zijn verzamelcentrum. "Een chauffeur dreigde niet-gekeurde biggen op te laden, omdat ik even niet oplette. De aanwezige dierenarts was daar kwaad over. Daardoor is er even een schorsing gekomen, maar die is weer opgeheven. Ik heb een advocaat ingeschakeld om een boete te voorkomen", legt Wassenberg uit. De NVWA meldt dat de schorsing nog niet is opgeheven. Er loopt een kortgedingprocedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Het is het tweede verzamelcentrum in korte tijd dat zijn erkenning kwijtraakt. Op 31 maart meldde de NVWA dat een verzamelplaats in het oosten van het land zijn erkenning is kwijtgeraakt wegens intimidatie van NVWA-medewerkers. Het verzamelcentrum mag pas weer aan de slag als er een omgangsprotocol is afgesloten. De eigenaar van het verzamelcentrum moet ervoor zorgen dat de NVWA-inspecteurs hun werk op een veilige manier kunnen doen.

Het Openbaar Ministerie zal beslissen over de strafrechtelijke vervolging van de medewerkers van de verzamelplaats.

Laatste reacties

 • Snel

  De klepkeuring moet zo snel mogelijk op de schop,je mag wel van Groningen naar VION Boxtel rijden 3 à 4 uur zonder klepkeuring maar wil je ze vanuit Winterswijk naar Coesfeld rijden ca. half uur moet je wel een klepkeuring terwijl ze in Coesfeld ook nog weer een keer gekeurd worden door een keuringsarts

 • Marco22

  Een europa fantastisch toch?

 • aarthamstra1

  WELKE PARTIJEN HEBBEN DIT ZO UIT DE HAND LATEN LOPEN.Ook de voor standers zoals Cda /Pvda/Vdd/D66 klagen over Europa.En beloven het aan te pakken.Stem tegen ,tegen.Desnoods het kan niet anders PVV
  Dat is het resultaat dan van de inslechte politiek. CDA in zijn naam hun lonen verhogen en hier leugens verkopen HAAL DIE C ER AF. Je misbruikt hem.

 • Mozes

  Zonder Europa kun je helemaal geen varkens van Winterswijk naar Coesfeld rijden.

 • aarthamstra1

  Mozes STOP ,word moeilijk HË iets positiefs te zeggen. Jou club investeert net zo makkelijk in China . Jullie denken dat de melk duur blijft terwijl je voorledig afhankelijk bent van de export buiten Europa . Stop met je bang makerij , met je leugens . Voor jou een goed werkend Europa prima. maar niet een Europa van corruptie ,van de elite ,van de Multinationals ,Wil alleen een Europa van,voor het volk . Die op komt voor de oudjes ,de armen .de zieken.

 • Mozes

  Wie is hier bezig met bangmakerij?
  De open grenzen, het vrij kunnen reizen zou ik nooit weer willen missen.

 • Mozes

  De zorg voor de oudjes, zieken, zwakken en hamstra's is een nationale en straks ook gemeentelijke verantwoordelijkheid. Hier is financiële draagkracht voor nodig die een goed functionerende economie vereist. Dit gaat mét Europa beter dan zonder Europa.

 • W Geverink

  Voor mij zijn varkens die in de buurt van zo'n verzamelplek zijn geweest gezondheidstechnisch waardeloos geworden. En die mensen durven te praten over ziektes? Het goeie vee gaat van boer naar boer, met of zonder handel. Als er wat aan de biggen mankeert krijgt men op de flikker van de koper en als er wat aan de geexporteerde slachtvarkens mankeert geeft de buitenlandse nvwa versie dat wel te kennen.

 • Jan Arthur

  Is dit systeem van verzamelplaatsen niet achterhaald en Europa-onwaardig? Ik vind het een grote geldklopperij met ambtenaren die zich gedragen als mega-mietjes. Waarom moet dit allemaal? De dieren worden toch in Duitsland, België of de rest van Europa gekeurd voor die geslacht worden! En waar is dan het dierenwelzijn? Laden, lossen, laden, lossen. Precies een soort bezigheidstherapie! Alsof we niets anders te doen hebben.

 • Snel

  Mozes rot op

 • aarthamstra1

  Mozes ,ja vrijheid /Je bedoeld dat ik nu mijn koeien moet/mag kopen op belgische markten.Omdat die .............. ZLTO het zo nodig moest verbieden.

  Daar heb je een punt,Mozes .

  Maar wat betreft het verslepen van ziekten ach als oud transporteur van die jongens weet ik dat ze dat geen donder scheelt.

 • Demeter Griend

  Toon ontkent.
  Zit zeker bij een Motorclub.

 • anton1937

  Ik vertrouw Wassenberg dat zijn werkwijze correct is. De deskundigheid en de betrouwbaarheid van de NVWA is ondermaats en schiet te kort. De overheid moet zo snel mogelijk van de NVWA af,of terug naar een nieuw te vormen ministerie van LNV,of meer verantwoordelijkheid bij de ondernemers. De kostenverslindende NVWA die moet opgeheven worden.

 • Demeter Griend

  Meer verantwoordelijkheid bij de ondernemers zoals QQL bedoel je anton1937.
  Zulke roodkapjes als jou zouden we veel meer moeten hebben.
  Zonder export wordt niets verdiend.
  Je bent verdwaald in het donker bos en straks komt de grote boze wolf.

 • geen boer

  de nVWA heeft inderdaad een probleem met deskundigheid op de werkvloer. Toch is dit niet geheel onbegrijpelijk; er is een onmogelijke reorganisatie doorgedrukt die totaal mislukt is en zijn weerslag heeft op het uitvoerend personeel. Daarmee komen we bij het werkelijke nVWA-probleem en die zit aan de top. Hier gaan onkunde, gebrek aan praktijkkennis gepaard met zichzelf moreel superieur vindende persoonlijkheden die er niet voor terugdeinzen hun persoonlijke opvattingen over bepaalde dingen (zoals levende export) in 'wetgeving' om te zetten.
  Helaas is er (behalve SGP) geen boerenverstand meer in de politiek, men kan er dus volop op los 'regelgeven' naar persoonlijk goeddunken. Klaarblijkelijk wordt de uiterst succesvolle agrarisch export in Den Haag als een gegeven beschouwd en niet als iets waar hard aan gewerkt behoeft te worden.

 • Mozes

  @geen boer, jij ziet het goed.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.