Varkenshouderij

Nieuws 1586 x bekeken 1 reactie

NVWA oefent uitbraak Afrikaanse varkenspest

Den Haag – De NVWA gaat de komende maand een oefening doen om goed te kunnen handelen bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Om goed voorbereid te zijn op een uitbraak van deze besmettelijke dierziekte gaat de NVWA op 3, 5, 17 en 19 juni een oefening doen op een varkensbedrijf in het Noord-Brabantse Beers.
Tijdens deze praktijkoefening wordt een uitbraak van de besmettelijke Afrikaanse varkenspest op het bedrijf in Beers gesimuleerd zodat NVWA-medewerkers de verschillende aspecten van de dierziektebestrijding kunnen oefenen. Een team van de NVWA bezoekt het bedrijf voor de eerste gesprekken met de varkenshouder en er worden op het erf douchewagens en andere voorzieningen opgebouwd. Het vangen en doden van dieren wordt niet geoefend.
De NVWA is verantwoordelijk voor de uitvoering van de bestrijding van dierziektes in Nederland. Medewerkers van de NVWA doen bijvoorbeeld onderzoek op bedrijven, handhaven vervoersverboden, voeren (nood)vaccinaties uit en doden besmette dieren om verdere verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen.
In februari van dit jaar werd Afrikaanse varkenspest aangetroffen bij twee wilde zwijnen in Polen. In Rusland en Wit-Rusland zijn meerdere infecties met de dodelijke varkensziekte vastgesteld. Tegen de ziekte is geen vaccin beschikbaar.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.