Varkenshouderij

Nieuws

Leger blijft operaties oefenen op dieren

Den Haag - Het Nederlandse leger heeft levende varkens nodig om chirurgen en anesthesisten te trainen voor situaties die ze in oorlogssituaties kunnen tegenkomen.

Dat zegt minister Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede kamer.

De Partij voor de Dieren had de minister bevraagd over het gebruik van levende dieren in speciale oefensessies voor traumachirurgen en ander medisch personeel.

De minister geeft aan dat in de meeste gevallen wordt geoefend met kadavers (dode dieren) en met simulatiepoppen. Maar om te trainen op specifieke gecompliceerde situaties is het nodig gebruik te maken van levende dieren - die overigens buiten bewustzijn zijn gebracht, aldus de minister. Het gaat dan om trainingen is het stelpen van grote massale bloedingen in de buik, het dichten van darmperforaties, de behandeling van grote verwondingen aan hart en longen en nek- en hoofdverwondingen. De cursus wordt in Nijmegen gegeven. "Er bestaat hiervoor geen alternatief", aldus de minister, die aangeeft dat jaarlijks acht tot twaalf mensen deelnemen aan de cursus.

Of registreer je om te kunnen reageren.