Varkenshouderij

Nieuws 776 x bekeken 1 reactie

Export varkensvlees VS stijgt fors

Washington - De Amerikaanse export van varkensvlees kwam in maart uit op bijna 210.000 ton. Dat is 28,6 procent meer dan in dezelfde maand van 2013. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Exporteurs in de Verenigde Staten verkochten in maart vooral meer varkensvlees aan Mexico (plus 38 procent naar 54.000 ton), Japan (plus 22 procent naar 45.000 ton) en China (plus 79 procent naar 36.000 ton).

Opvallend is de geringe uitvoer naar Rusland. Die bleef in maart steken op nog geen 300 ton. Dat is een fractie van de export naar Rusland van 2.200 ton in maart vorig jaar. Amerikaanse exporteurs zouden kunnen profiteren van het Russische importverbod ten aanzien van varkensvlees uit heel Europa sinds 29 januari als gevolg van uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen, maar doen dit niet. Zij moeten aantonen bij de Russische veterinaire dienst dat hun varkensvlees vrij is van de in Rusland verboden groeibevorderaar Ractopamine. Kennelijk kost dat veel tijd en moeite.

Door de forse stijging van de aankopen van Amerikaans varkensvlees door Mexico, Japan en China stijgt de VS-uitvoer tot en met maart met 10,5 procent naar 584.000 ton ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Tot en met februari was de toename 2,4 procent naar 374.000 ton productgewicht ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

De 28 Europese lidstaten exporteerden in januari en februari met 438.000 ton productgewicht 8,8 procent minder varkensvlees dan in de eerste 2 maanden van 2013. De EU-uitvoer naar Rusland zakte met 59 procent naar 44.000 ton.

Eén reactie

  • bertes

    ik dacht door de ped virus. dat er minder vlees komt????

Of registreer je om te kunnen reageren.