Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Duitse winkels beknibbelen op welzijn

Münster - Duitse supermarkten snoeien in hun budget om welzijnsvriendelijke productie van varkensvlees te stimuleren. Het bedrag waarmee de detailhandel meerkosten voor boeren gaat vergoeden, is met een derde gekort, tot 200 miljoen euro voor een periode van drie jaar.

Aanvankelijk zou de retail jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar stellen voor het concept Initiative Tierwohl, waarbij de varkenshouderij, slachterijen en supermarkten afspraken maakten om het dierenwelzijn te verbeteren en de financiering daarvan.

Dierenwelzijn voor een spotprijsje, luidt het commentaar in het Duitse Landwirtschaftliches Wochenblatt. De verontwaardiging is groot onder de boeren. Zij zien het geld voor welzijnsvriendelijke productie verdampen als sneeuw voor de zon. Het gevolg is dat minder boeren kunnen deelnemen aan Initiative Tierwohl of de vergoeding zakt.

Laatste reacties

 • boerderijdinther

  De boer heeft weer geïnvesteerd en blijft er nu mee zitten.

 • w v gemert

  De consument wilde toch betalen, hier klopt iets niet.

 • fransderondhoeven

  inderdaad willie werk aan de winkel voor ingrid

 • Mozes

  Het was mij al langer bekent dat hier iets niet klopt. De consument wil gewoon fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs.

 • schoenmakers1

  juist gezegd mozes, de consument heeft het lak aan alle welzijnsregels, je zou als boer wel gek zijn om hierin te investeren

 • Fermer

  Ben benieuwd, dat als er niet minder boeren aan Iniative Tierwohl meedoen omdat ze er al op geinvesteerd hebben,( zei dus minder vergoeding ontvangen), of de supermarkten het dan wel voor minder in het schap leggen. Dat laatste zal wel niet.

 • krulsaart

  Ik zou zeggen: schaf alle concepten af en begin opnieuw, bij de basis (IKB).
  Boeren laten zich te makkelijk verleiden met mooie praatjes.

 • pinkeltje

  Supermarkten zijn net als boeren. Ze kopen gewoon in voor de prijs waarvoor je iets in de markt kunt kopen. En geen cent meer. We hebben jarenlang al genoeg mooie praat gehoord over hoe retailers de producenten in de watten gaan leggen als ze aan hun wensen voldoen maar er is nog nooit wat van terecht gekomen. Ik heb ook geen illusies dat het gaat gebeuren, het zijn gewoon de wetten van vraag en aanbod en dan is een boer een hele zwakke marktpartij. Die kan gewoon genoegen nemen met wat afnemers op enig moment bereid zijn te betalen en daarmee is de kous af.

 • alco1

  De winkelschappen waaruit het meeste door de consument gehaald wordt is het enigste wat telt, dus bepalend is.
  We hebben het hier op dit forum ook al veel te vaak gehad over wat de consument wil.

 • info36

  Het ergste is dat veel dierenorganisaties de boeren de schuld blijven geven.
  Waar die echt ligt is nu toch wel heel duidelijk.

 • mr X

  Doe net als ik, geen varkensvlees meer eten. Al jaren niet meer. Het bevalt me trouwens goed.

 • joannes

  Het pordukt moet zichzelf verkopen, op Prijs en/of Prijs Kwaliteit verhouding. En de Klant maakt uit of je het goed doet met haar koopgedrag. Die aktiegroepen zijn niet meer dan aandachtvragers voor door hen bepaalde ¨problemen¨ . Wanneer herkent, hebben ze succes, maar het gezegde: ¨Roepende in de Woestijn¨ gaat maar al te vaak op!

 • j.verstraten1

  De NVV was juist zo enthousiast over dit duitse syteem en wil dit ik graag in NL invoeren ipv het sterrenvlees. De vraag is waarom de supers het budget korten, want ze kunnen het simipelweg financieren door een toeslag op het vlees te zetten. Of doen niet alle supermarkten in duitsland mee en zijn ze bang dat klanten elders boodschappen doen?

 • bertes

  bij een ster varken was eerst 10 cent per kg meer. maar nu is dat ook nog maar 5 cent. de domme boeren blijven gewoon doorgaan met een ster te leveren. gewoon mee stoppen en de varkens weer op 0.8 leggen. brengt weer 10 cent meer op

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.