VarkensNieuws

Dijksma: nog geen vlees naar Rusland

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) verwacht dat de Russische markt voor Nederlands varkensvlees voorlopig gesloten blijft. Dat zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer, na vragen van Kamerlid Jaco Geurts (CDA).

Dijksma zegt dat de politieke situatie in de wereld zodanig is dat het er niet naar uit ziet dat de Russische markt snel open zal gaan. “Bovendien is de Europese Commissie een procedure gestart tegen Rusland via de wereldhandelsorganisatie WTO”, zegt Dijksma. Nederland heeft bij de Europese Commissie laten weten dat het niet blij is met deze procedure, omdat het eerder leidt tot grotere problemen dan dat dit het probleem oplost. “Rusland heeft als gevolg van deze procedure alle onderhandelingen over de import van varkensvlees stop gezet. Ook de onderhandelingen met Nederland, terwijl we toch aardig op weg waren”, aldus Dijksma in de Tweede Kamer.

Rusland sloot de grenzen voor Europese varkensvlees in januari nadat in Litouwen en Polen gevallen van Afrikaanse varkenspest waren geconstateerd bij wilde zwijnen. In Rusland zijn al eerder gevallen van Afrikaanse varkenspest geweest.

De Europese vleessector reageerde eerder ook al ongelukkig op de manier waarop de EU om gaat met het Russische importverbod. De vleessector vindt dat de EU te snel naar de WTO is gestapt om Rusland tot inschikkelijkheid te dwingen. Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel, vreest dat het conflict kan leiden tot een langslepende procedure die in het slechtste geval jaren kan duren.

Beheer
WP Admin