Varkenshouderij

Nieuws 2453 x bekeken 4 reacties

Dijksma: nog geen vlees naar Rusland

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) verwacht dat de Russische markt voor Nederlands varkensvlees voorlopig gesloten blijft. Dat zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer, na vragen van Kamerlid Jaco Geurts (CDA).

Dijksma zegt dat de politieke situatie in de wereld zodanig is dat het er niet naar uit ziet dat de Russische markt snel open zal gaan. "Bovendien is de Europese Commissie een procedure gestart tegen Rusland via de wereldhandelsorganisatie WTO", zegt Dijksma. Nederland heeft bij de Europese Commissie laten weten dat het niet blij is met deze procedure, omdat het eerder leidt tot grotere problemen dan dat dit het probleem oplost. "Rusland heeft als gevolg van deze procedure alle onderhandelingen over de import van varkensvlees stop gezet. Ook de onderhandelingen met Nederland, terwijl we toch aardig op weg waren", aldus Dijksma in de Tweede Kamer.
Rusland sloot de grenzen voor Europese varkensvlees in januari nadat in Litouwen en Polen gevallen van Afrikaanse varkenspest waren geconstateerd bij wilde zwijnen. In Rusland zijn al eerder gevallen van Afrikaanse varkenspest geweest.
De Europese vleessector reageerde eerder ook al ongelukkig op de manier waarop de EU om gaat met het Russische importverbod. De vleessector vindt dat de EU te snel naar de WTO is gestapt om Rusland tot inschikkelijkheid te dwingen. Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel, vreest dat het conflict kan leiden tot een langslepende procedure die in het slechtste geval jaren kan duren.

Laatste reacties

 • leftturn

  Wederom dank aan de VVD voor de superieure bemensing van deze voor ons majeure post.

 • jan hien

  het is weer BBA . leuk 1 Europa

 • agratax2

  Denkt Dijksma nu echt dat Rusland de grens sluit omdat we naar de WTO de EU naar de WTO is gegaan om een uitspraak? Rusland lees Poetin wil zijn gelijk halen over de rug van zijn en andere burgers. De Krim annexeren nu stoken in de Oekraine. Hij weet en voelt dat door de buitenland sancties hij problemen krijgt of al heeft met zijn eigen rijken en zijn burgers. Zijn enige hoop is de boeren die hun producten naar Moskou exporteren die moeten in de Brussel gaan morren. En zie het werkt hier kankert iedereen op het feit dat de reeringen Mensenrechten en democratie boven kort gewin laten gaan. We moeten verder kijken als boeren en exporteurs, geven w ePoetin weer zonder slag of sttot zijn zin, dan staat hij voor eind 2014 aan de Oostzee kust want ook daar wonen etnische Russen die zijn 'steun' hard nodig zijn. Hebben we met elkaar dan niets geleerd van de tijd na 1929?? Ik vind het jamer dat de export stagneert, maar ik zou het erger vinden als we om de handel ons laten inpalmen door een president die op macht uit is en dat terwijl hij in 20 jaar tijd ca. 50 miljard euro bijeen heeft geschraapt. Ik noem dit diefstal van de nog steeds straat arme bevolking!!!

 • koestal

  De roebel is ook in waarde gedaald

Of registreer je om te kunnen reageren.