Varkenshouderij

Nieuws

Brits varkensschap gaat voor groei

Londen – Het Britse varkensschap BPEX heeft een nieuwe strategie uitgestippeld waarin 'Going for Growth' centraal staat.

Het schap wil de varkenssector daarmee bijstaan om zo goed mogelijk te profiteren van de kansen die zich overal in de wereld voordoen.

BPEX vindt het tijd om af te stappen van de 'Road to Recovery', de weg naar herstel die de laatste vijftien jaar het beleid heeft bepaald. Directeur Mick Sloyan: ''In die periode heeft de varkenssector veel problemen meegemaakt, zoals het instorten van de varkensprijzen, een reeks uitbraken van ernstige ziekten zoals varkenspest, de steeds strengere welzijnsregels en de wisselvallige voerkosten. We zijn er nog niet, maar er zijn toch steeds meer tekenen dat de sector in ons land langzaam weer de weg naar expansie is ingeslagen. Daar willen en moeten we als schap op inspelen.''

In de nieuwe strategie staan vijf punten centraal: de nog altijd bestaande kloof met andere landen dichten, het milieu beschermen, verdere versterking van het dierenwelzijn, zorgen dat varkensvlees veilig is en traceerbaar blijft en meer varkensvlees verkopen. De algemene lijn daarin is 'een groeiende varkensproductie en verwerkende industrie'. Om dat te bereiken moet de sector meer concurrerend en tegelijk meer winstgevend worden. Voorzitter Stewart Houston, tot voor kort ook voorzitter van de National Pig Assocation: ''We zijn als Britse sector al enige tijd bezig om ons te onderscheiden van de belangrijkste concurrenten en dat werpt ook z'n vruchten af. Voor het eerst in lange tijd weten we ook financieel waar we aan toe zijn waardoor we niet meer van de ene naar de andere crisis gaan. Omdat de sector weer winst maakt, kunnen we als BPEX ook meer vooruit kijken. Ons belangrijkste doel is nu de markt vergroten. Export is steeds belangrijker voor zowel de varkenshouders en de vleesbedrijven. Dat is dan ook het gebied dat we willen versterken.''

Of registreer je om te kunnen reageren.