Varkenshouderij

Nieuws

WUR onderzoekt mogelijkheden voortzetting biggenprijzenschema

Wageningen - Wageningen UR Livestock Research onderneemt pogingen om het Biggenprijzenschema en de daaraan gekoppelde wekelijks richtprijs voor biggen toch in de benen te houden.

Dat bevestigt WUR-onderzoeker Izak Vermeij. Vorige week werd bekend dat WUR geen geld meer krijgt van het Productschap Vee en Vlees om deze activiteit voort te zetten. Een en ander houdt verband met de opheffing van het Productschap. WUR hoopt nu voldoende middelen op te halen bij marktpartijen die het biggenprijzenschema in stand willen houden en ook gebruik maken van de biggenrichtprijs. Volgens Vermeij hebben tot nu toe enkele grote varkensouders en adviespartijen aangegeven dat ze mee willen werken en daarvoor geld beschikbaar willen stellen. Volgens Vermeij is er in totaal rond de tienduizend euro nodig.

De beslissing om te stoppen met het biggenprijzenschema en de richtprijs is weloverwogen genomen, meldt Henk Boelrijk namens LTO en NVV. Ook Frank Steenbreker van adviesbureau Abab bevestigt dat de beslissing weloverwogen is genomen. Het komt er op neer dat verschillende partijen, nu het Productschap zo goed als opgeheven is, de zaken die tot nu toe min of meer vanzelfsprekend werden gefinancierd uit de collectieve middelen van het PVV opnieuw tegen het licht houden en nieuwe afwegingen maken. "De conclusie was dat we het wel zonder het biggenprijzenschema en de richtprijs kunnen stellen.", zegt Henk Boelrijk. "We vinden het veel belangrijker dat belangrijke financiële gegevens uit het KWIN beschikbaar blijven."

Volgens Frank Steenbreker zal de opzet van de jaarlijks KWIN-informatie de komende tijd ook tegen het licht worden gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.