VarkensNieuws

Vleessector EU vreest langdurige WTO-procedure tegen Rusland

Brussel – De Europese vleessector is ongelukkig met de manier waarop de Europese Unie omgaat met de Russische importstop voor Europees varkensvlees in verband met de vondst van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen.

De EU is veel te snel naar de WTO gestapt om via een WTO-procedure Rusland tot inschikkelijkheid te dwingen. Dat zegt Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel.

Van Dongen vreest dat het conflict kan uitmonden in een langslepende procedure die in het slechtste geval jaren kan duren. “Uiteindelijk win je misschien dan de zaak, maar de marktverhoudingen zijn dan waarschijnlijk al lang drastisch en definitief veranderd. Je haalt een pyrrusoverwinning.  Rusland kan zijn eigen productie uitbreiden, het consumptiepatroon kan veranderen, en het land zoekt andere leveranciers. Dat laatste zie je  nu al”, aldus Van Dongen.

Rusland en de landen van de douane-unie (Kazachstan en Wit-Rusland) stelden eind januari een importstop in voor EU-varkensvlees naar aanleiding van de vondst van wilde zwijnen met Afrikaanse Varkenspest in Litouwen en Polen. Dat gebeurde op basis van het douane-unie-certificaat dat stelt dat de EU in zijn geheel vrij moet zijn van Afrikaanse Varkenspest. “Rusland was echter bereid om het exportverbod te beperken tot Litouwen en Polen en de EU landen die daaraan grenzen. Dat had dus betekend dat landen als Nederland, België, Denemarken, Frankrijk en de zuidelijke EU-landen nu hadden kunnen exporteren.” De EU heeft vanaf het begin steeds gezegd dat Rusland een importverbod beperkt zou moeten houden tot de besmette regio’s in Polen en Litouwen en baseert zich verder op het Europese solidariteitsprincipe, wat inhoudt dat alle Europese landen hierin solidair met elkaar moeten zijn.

Van Dongen wijst er op dat de EU tot nu toe in andere handelsconflicten vrijwel nooit naar de WTO stapt. Dat geldt bijvoorbeeld voor het kalfsvleesconflict met de Verenigde Staten dat al bijna 20 jaar loopt en voor export van rundvlees naar Korea dat ook al vijftien jaar loopt. Hij wijst er ook op dat andere landen als Japan, China en zelfs Oekraïne  hetzelfde standpunt hanteren als Rusland. “Zij worden niet in de WTO-procedure betrokken”.

Van Dongen bekritiseert ook het solidariteitsprincipe waar de Commissie op hamert. “Toen wij klassieke varkenspest kregen van onze oosterburen en MKZ uit Engeland gold dat principe ook niet.”

De werkwijze van de WTO is wel zo dat Rusland en de EU nog te allen tijde een vergelijk kunnen sluiten.

Beheer
WP Admin