Varkenshouderij

Nieuws 4146 x bekeken 17 reacties

Varkensexport lijdt onder capaciteitsprobleem NVWA

Utrecht - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onvoldoende dierenartsen beschikbaar om vrijdag alle aangevraagde klepkeuringen voor varkens op de boerderijen uit te voeren. Dat bevestigt de dienst in een bericht op zijn website.

Om te voorkomen dat een deel van de slachtrijpe dieren niet mee kan voor de export bestaat de mogelijk de dieren te laten keuren op een exportverzamelplek. Vier verzamelcentra hanteren ruimere openingstijden, tot 22.00 uur vanavond, om alle veterinaire keuringen af te handelen. Een van de exportplaatsen waar dit gebeurt is de exportwegerij van gebroeders Reimink in Dalmsholte.

Van zes klanten van Handelshuis Schuttert in Ommen is de aanvraag van een exportkeuring op het varkensbedrijf op vrijdag niet toegekend. In totaal gaat het om 2.100 varkens. Zes klanten van Varkenshandel Dijk in Brucht overkwam hetzelfde als de klanten van Schuttert. Bij Dijk gaat het om 1.500 varkens.

De meerkosten, arbeid, tijd, reinigen van de truck en de kosten verzamelplek bedragen volgens directeur Hendrie Dijk van Varkenshandel Dijk minimaal €2,50 per varken. Jan Schuttert van Handelshuis Schuttert spreekt over bedragen oplopend tot €4,00 per varken. Wie de meerkosten gaat betalen, staat nog niet vast. De slachterijen in elk geval niet, bevestigen beide heren. Maar niet leveren deze week, omdat de NVWA onvoldoende mensen heeft, is geen optie om. De slachterij in Duitsland rekent op de varkens.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Moet Dijksma zelf maar aan de klep gaan staan.
  Dit is toch weer te gek voor woorden. Bureaucratische idioterie.

 • Hogman1

  Kosten verhalen bij mevrouw Dijksma
  Die is toch zo trots op onze sector en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen vd NVWA

 • Kalverspecialist

  Het is niet alleen de varkens sector wat hier last van ondervind, Wij hadden vanmorgen precies het zelfde bij een export van Rose's (kalveren).

 • glaasje

  Met onmiddelijke ingang weer AFSCHAFFEN die klepkeuring.
  Dat is het beste wat mw. Dijksma zou kunnen doen.
  Dit geeft alleen maar irritaties, wat absoluut anders niet aan de order zou zijn geweest. En wat de nvwa kost slaat al helemaal nergens meer op!!!

 • willywolfkamp1

  Haar antwoord zal vast weer zijn: De problemen worden opgelost.
  Dat zal gebeuren als zij word afgelost.

 • zon

  Vrijdag is een geliefde dag om vrij te nemen.
  Zouden die van de nvwa ook mogen staken?
  Dan weet je toch helemaal niet hoe je verder moet.
  LTO zou zo langzamerhand eens moeten stoppen met blijven praten met Dijksma,
  Het heeft geen zin om zo verder te gaan.

 • aarthamstra1

  NVWA grijpt niet in bij Nutricia die ook voeding verkoopt met wat niet klopt met het etiket net zoals paarden vlees voor rundvlees verkopen . Nu stelt het NVWA dat het alleen actie onderneemt als de voedselveiligheid in geding is. Hoezo rechts gelijkheid ?????

 • John*

  niet willen betalen maar ze rekenen er wel op die slachterijen.. als ze er op rekenen willen ze er ook voor betalen...

 • koestal

  Bureaucratie maakt de economie kapot,ambtenaren zijn heilig in Nederland,waar zijn ze mee bezig ?

 • Biggemans

  mogen mij bellen hoor, heb onberispelike staat van dienst !

 • Biggemans

  met S

 • Hogman1

  Des te meer overheid(ambtenaren), des te minder vrijheid en dus minder welvaart. Daarom gaat de economie niet lopen in zowel NL als heel Europa.En het ergste is dat we het nog normaal gaan vinden ook.
  Ga toch allemaal 10 dagen relaxen ,lever geen varken ,ei ,aardappel of liter melk en de hele bende wordt wakker geschut.
  Don't ask for power just take it !!
  Gewoon doen voordat het te laat is

 • a.j Meiberg

  Over dierwelzijn gesproken?
  Vrijdagmiddag 300 varkens geladen woon 630 meter van de verzamelplaats
  waar ze er allemaal weer af moeten, alle auto's weer gereinigd allemaal weer nieuws ingestrooid en weer opgeladen.
  Arme dieren, loop er 4 maanden achteraan probeer zo weinig mogelijk dieren te mengen , zo rustig mogelijk te laden en dan dit
  Krankzinnig!!!

 • glaasje

  Inderdaad te krankzinnig voor woorden. Waar is die dijksma toch mee bezig.!!!!!!!!!!
  Kan nog geen 1 pluspunt over dijksma bedenken.

 • WT

  WAAR BLIJFT SJENGEN FUR SCHWEINE

  HENK BLEKER KOM IN ACTIE EN WAAR BLIJFT DE NVV

 • AP te P

  Wij waren zelf ook de dupe van deze 'acties' van VWA, ook deze vrijdag weer. Duitsland heeft 6-daagse werkweek, VWA dus vanaf heden een 4-daagse; moet ook kunnen voor hun met die tariefsverhogingen ! Eén ding moet mij wel van het hart, Dierenwelzijn staat 'hoog' in het vaandel bij ministerie en VWA, maar wat er nu gebeurt is (door varkens verplicht te laten lossen en weer opladen met alle ellende vandien) is gewoon de klok 25 jaar terugdraaien en dat met EU (vrij verkeer van goederen is basis). Als wij als handel/transport op eigen houtje deze toestanden, zoals nu op EVP's moeten plaatsvinden, zelf bedacht hadden, stond de Partij voor Dieren/Dierenbescherming/VWA/Ministerie enz op z'n kop en nu blijft het oorverdovend stil !!

 • joannes

  VION wil meer slachten voor minder geld dus de weg over de grens moet vertraagd worden!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.