Varkenshouderij

Nieuws

Varkensbrok tijdelijk duurder

Andel - Vanaf begin van het jaar is de vervangingswaarde van de varkensbrok met 9 procent gestegen, terwijl de LEI-notering van het voer netto is gedaald.

De marges van de industrie zijn dan ook behoorlijk verslechterd. Om dit te compenseren is de komende maanden een voerprijsverhoging nodig. Marktanalist Arie van Dijk van Stigevo voorziet een verhoging met €1,00 tot €1,50 per 100 kilo. Of het daarbij blijft, zal voornamelijk van het verdere verloop van de grondstoffenprijzen afhangen. In de eerste plaats zijn dit de granen. De varkensbrok bestaat immers voor 70 procent uit graan, zodat in eerste instantie de hoogte van de graanprijzen doorslaggevend is voor de kostprijs van de brok. Over het algemeen bevinden de graanprijzen zich in absolute zin op een hoog niveau. Dit komt in hoofdzaak door de grote onderliggende vraag. Wat mais betreft, is dit de binnenlandse consumptie, voor tarwe is dit de exportvraag. Er wordt ook dit seizoen relatief goedkope mais door de EU geïmporteerd, terwijl de relatief dure tarwe wordt geëxporteerd.

Stigevo raamt de import van mais in het lopende seizoen op 13 miljoen ton, waarvan eind maart al 10,5 miljoen ton was geïmporteerd. De seizoenexport van zachte tarwe en bloem wordt geraamd op 28 miljoen ton (een record), waarvan tot eind maart ruim 24 miljoen ton was gerealiseerd. Met gunstige weersomstandigheden in de komende weken liggen de graanprijzen echter duidelijk aan de top, terwijl met droge weersomstandigheden de graanprijzen verder zullen stijgen. Het weer is de komende maanden in feite marktfactor nummer één.

Of registreer je om te kunnen reageren.