Varkenshouderij

Nieuws

USDA legt verplichte melding PED op

Washington - Amerikaanse varkenshouders zijn vanaf nu verplicht nieuwe gevallen van PED (Porcine Epidemic Diarrhoea) te melden.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft dit aangekondigd. Het ministerie hoopt met de nieuwe informatie die het op die manier krijgt meer inzicht te krijgen in de verspreiding van de ziekte en zo mogelijkheden te ontdekken om de ziekte onder controle te krijgen. Het ministerie wil ook dat alle verplaatsingen en transporten van varkens worden gemeld. Transporten van dieren blijven wel toegestaan.

Tot nu toe was de ziekte niet meldingsplichtig omdat alleen varkens ziek worden van het virus en de volksgezondheid niet in het geding is. Of het ministerie genoeg inzicht krijgt in de verspreiding van de ziekte, zal afhangen van de medewerking van dierenartsen en varkenshouders. De komende tijd moeten er testprocedures en dergelijke worden afgesproken en geregeld.

Tot nu toe zijn er 5.790 gevallen van PED-besmettingen gemeld in 29 staten. De ziekte dook voor het eerst op in mei vorig jaar.

Het ministerie heeft bovendien aangegeven dat het ook inzicht wil verwerven in de verspreiding van het Swine Delta Coronavirus (SDC). Dit virus is al aangetoond in tien staten.

Of registreer je om te kunnen reageren.