Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

'Te weinig aandacht voor diergezondheid'

Utrecht - Diergezondheid op varkensbedrijven heeft de afgelopen decennia onvoldoende aandacht gehad. Dat is de harde conclusie die het InnovatieNetwerk en de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) trekken in de eindrapportage over Fase 2 van het project Antibioticavrije Varkensketen.

De afgelopen jaren is er gewerkt om de antibioticavrije aanpak uit te bouwen voor de hele keten nadat in fase 1, de experimenteerfase,  bleek dat er veel mogelijk is. Uit de rapportage blijkt dat een antibioticavrije keten haalbaar is. KDV heeft dat voor de komende jaren in zijn doelstelling opgenomen.

Het rapport concludeert dat het gebrek aan aandacht voor de diergezondheid op gaat voor alle aspecten van de bedrijfsvoering, zowel in het onderzoek als in de praktijk. "Het heeft geleid tot een tekort aan kennis op het gebied van diergezondheid en ook een tekort aan technische ontwikkelingen", aldus het rapport. Projectleider Lenie Klein Holkenborg van het Innovatienetwerk noemt enkele voorbeelden. "De drinkwaterkwaliteit is een ondergeschoven kindje geweest, nota bene een eerste levensbehoefte." Ook wijst Klein Holkenborg op de ontsmetting van hokken en stallen. Dieren die vers in de schone hokken komen hebben vaak hoestverschijnselen. Klein Holkenborg: "Er is heel weinig bekend over de effecten van de middelen. Werken ze goed? Wat zijn de effecten op de gezondheid? Uit literatuuronderzoek blijkt dat de gebruikte stoffen inderdaad irritatieverschijnselen kunnen veroorzaken."

De resultaten uit het rapport komen voor de hele varkenshouderij beschikbaar in de vorm van een brochure. Ook zet het Innovatienetwerk een aantal filmpjes met varkenshouders en hun ervaringen online.

Eén reactie

  • w v gemert

    Te weinig aandacht diergezondheid , wat een onzin en wat een minachting van al diegene die buiten publicaties/pers om er continu mee bezig zijn geweest als vast onderdeel van de bedrijfsvoering.(de meeste dierhouders) Iedere dierhouder weet van les een: als mijn dieren niet gezond zijn kost dat geld. Nu het meer in de pers komt zegt dat nog niets over het verleden. De wereld blijft veranderen en voor ons allemaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.