VarkensNieuws

Russisch importverbod bewerkt varkensvlees Polen en Litouwen

Moskou – Rusland en de landen van de douane-unie (Wit-Rusland en Kazachstan) nemen vanaf volgende week geen bewerkte varkensvleesproducten meer af van Litouwen en Polen.

Dat heeft de Russische veterinaire waakhond Rosselkhoznadzor aangekondigd.

Tot nu toe gold er alleen een importverbod voor vers varkensvlees. Voor de import van bewerkte verhitte producten golden geen restricties. De Russen nemen de stap omdat ze ontevreden zijn over het in hun ogen gebrek aan maatregelen van de EU tegen de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Ze stellen nu ook een importverbod in voor bewerkt varkensvlees omdat ze garanties willen dat er op geen enkele manier besmet vlees naar Rusland wordt geëxporteerd en in de voedselketen terecht komt. Ze zijn het oneens met de EU die slechts exportbeperkingen wil toepassen voor de besmette regio’s. Rusland wil dat de EU uitgebreide maatregelen treft om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Rusland heeft zijn standpunten deze week weer duidelijk gemaakt tijdens een ontmoeting met EU-vertegenwoordigers van DG Sanco. Tijdens die ontmoeting heeft Rusland zijn ontevredenheid kenbaar gemaakt over het uitblijven van antwoorden op vragen die zij hadden gesteld. Ze hebben de voorstellen van de EU om de maatregelen te beperken tot de regio’s waarin de besmette zwijnen zijn gevonden opnieuw categorisch afgewezen.

De importban voor Polen en Litouwen geldt voor onbepaalde tijd totdat de meningsverschillen over de regionalisatie en de aanpak van de Afrikaanse varkenspest zijn opgelost. Export wordt dan weer mogelijk nadat de betreffende bedrijven zijn geïnspecteerd  en er een risico-analyse is gedaan.

De EU en Rusland steggelen al sinds de vondst van Afrikaanse varkenspest in Litouwen over de aanpak van de ziekte. Tot nu toe zijn de standpunten geen stap dichter bij elkaar gekomen en verhardt het conflict alleen maar.

Beheer
WP Admin