Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Rantsoen zeug meer sturen op genetica

Asten - Coppens diervoeders spitst haar zeugenvoeders meer toe op de genetica. Naast de speciaalvoeders komt er standaardvoer voor bijvoorbeeld Topigs, Deense en PIC-lijnen. Dat maakte de fabrikant maandag bekend op een studie-avond in Asten, bijgewoond door zo'n 80 zeugenhouders. De focus ligt hierbij niet op zwaardere biggen, maar meer op vitalere biggen met minder gewichtsspreiding in de toom. De focus op genetica is hierbij de basis, hoewel nutritionist Huub Derix aangeeft dat de bedrijfsomstandigheden altijd een grotere invloed hebben dan het zeugenras.

Derix opperde tijdens de avond het idee van een vlak voerschema direct na de dracht. Met de groter wordende tomen kan dit de melkproductie een boost geven. De zeugen krijgen dan direct de maximale hoeveelheid van ongeveer 4,5 kilogram voer per dag voorgezet. Spreker André van Lankveld, Swine Technical Manager bij de Oostenrijkse premixfabrikant Biomin GmbH, schat in dat zo'n 40 procent van de zeugen hier goed mee overweg kan. De overige zeugen blijven op de traditioneel opbouwende curve.

De zeugenhouder maakt de keuze tussen beide voerstrategieën op dag 1 na werpen, dus in de eerste fase van de lactatie. Elke dag focussen en bijsturen op individueel kraamzeugniveau is arbeidstechnisch zeer lastig op grotere bedrijven. In plaats van elke dag wordt bij deze werkwijze eenmalig een keuze gemaakt op dag 1, gevolgd door een tweede keuze op dag 11 van de lactatie. Vanaf dat punt wordt afhankelijk van de conditie van de zeug gevoerd naar een optimale negatieve energiebalans om de zeug in de juiste conditie te krijgen voor de volgende worp.

Het onderwerp leeft, uit een rondgedeelde enquête blijkt dat 81 procent van de aanwezigen de hoeveelheid melk rond het werpen als bepalend ziet voor de kwaliteit van de gespeende biggen.​

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  dat is oud nieuws.

 • John*

  de kunst zit hem in een goed drachtschema. een goed uier opbouwen in de laatste weken en de zeug alvast calcium laten mobiliseren door een klein tikkeltje te verlagen voor werpen. Daarna een gematigd schema voor de eerste 10 dagen na werpen.De zeugen die veel verliezen extra plussen na dag 10. De zeugen blijven graag eten en geven makkelijk melk..

  Met die sprongen naar 4,5 kg neem je een risico dat je de zeugen overvoert wat de voeropname en melkgift juist doet dalen,

  Houd het simpel ;-)

 • brabantsduitserke

  john mag dan wel af en toe komisch zijn ,verstand van varkens houden heeft hij wel . nogmaals john wil jij niet voor komen werken?

 • Hogman1

  eigenlijk wel een stom verhaal als het werkt bij 40 % vd zeugen
  en die andere 60 % vd zeugen dan?
  die blaas je op en kan je de volgende ronde opruimen vanwege melkproblemen

Of registreer je om te kunnen reageren.