Varkenshouderij

Nieuws 1997 x bekeken 7 reacties

Peeters tegen wettelijk castratieverbod

Brussel - De Vlaamse minister-president en minister van Landbouw Kris Peeters is tegen een wettelijk verbod op het castreren van biggen.

Dat meldt De Vlaamse nieuwsdienst Vilt. Peeters kant zich daarmee tegen een Koninklijk Besluit van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx waarin een verbod op biggencastratie per 2018 wordt voorgesteld. Dat heeft Peeters in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Hermes Sanctorum (Groen) en Tine Eerlingen (N-VA). De Waalse regering heeft nog geen standpunt ingenomen over het bewuste Koninklijk Besluit.

Peeters baseert zijn reactie op het Koninklijk Besluit op een advies van zijn Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV).

In dat advies staat onder meer dat er "geen dringende nood bestaat aan bijkomende overheidsreglementering". Peeters wil het beëindigen van castratie over laten aan de sector en de markt. Daarvoor is geen extra wettelijke verplichting nodig.

Laatste reacties

 • bertes

  is er al door gerekend om de beertjes net zo te behandelen als de bokjes bij de geiten.
  elk jaar eten de mensen 10% minder varkensvlees. het is niet meer lekker.
  die droge stink troep. eerst was vet en zout enz. de sluitstuk bij het vleesbakken. nu moet het erbij. ÈN let op. maar 10 minuten bakken. anders wordt het nog droger. ondanks dat het vlees zwemt in de boter.

 • w v gemert

  Laten wij Vlaanderen en Brabant ( en indien Limburg ook wil ) samenvoegen dan komt er en agrarisch vriendelijke regering. Peters is ook de man die de Belgische afdeling van Albert Heyn op de knieën heeft gekregen om een manifest te tekenen.

 • w v gemert

  Bertes, ik snap niets van uw reactie misschien ligt het aan mij. De consumptie van varkensvlees daalt ieder jaar met 10% is onzin er is een lichte daling. De kwaliteit/ smaak van het vlees is jaarlijks gelijk of beter.

 • Hogman1

  beren met gemiddeld 11 spek is inderdaad droge meuk
  en voor draadjesvlees zijn er toch koeien??

 • steenbok1

  klinkt raar dat ik dit zeg, geloof niet dat er in west-europa een verbod komt om te castreren. Wij in nederland hebben wel een grote mond, belissen dit echt niet, duitsland bepaald dit wel. Daar zijn ze nog iets nuchterder, hebben geen PvdD. ( schrijf dit nu, weet niet of ik dit echt geloof of dit hoop )

 • joannes

  @steenbok1,wanneer bij de verkiezingen de PVV en overige rechtse partijen in de EU aan invloed winnen, krijgen die in Nederland samen met de PvdD meer invloed en dat betekent emotie beleid om stemmers te winnen! Die hoop op Duitse nuchterheid is ijdel vrees ik. Die Peeters is wat minder populist en consument gericht omdat hij met zijn achtergrond bij UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers) de pijn bij zelfstandig ondernemers heeft beleefd. Zo zie je maar dat gebrek aan ervaring bij Politicy de grootste hindernis is voor uitvoerbaar beleid. Beleid wat rekening houdt en balans brengt tussen de middenstand en het populistische consumenten beleid wat vaak alleen maar door multinationals gevoed wordt met alleerlei trendanalyses waar zij hun nieuwe producten al voor hebben ontwikkeld. De werkelijke concurentie is de middenstand met het grootbedrijf, dat grootbedrijf wat veel te goed (voor een gelijke strijd) is vertegenwoordigd in de Politiek met hun lobbies.

 • silviabakel

  Gisteren lees ik onderstaande advertentie in Improfacts :

  DOMINANT GEDRAG VERLAAGT WEERSTAND
  Dominantie geeft niet alleen onrust in de stal, het is ook slecht voor de weerstand tegen infecties. Dominant sexueel en agressief gedrag bij beren is het gevolg van hoge testosteronspiegels in het bloed. Uit onderzoek blijkt, dat behalve het geslacht ook de mate van dominantie van individuele dieren invloed heeft op de immuniteit: hoe dominanter, des te minder weerstand.
  Door te vaccineren slaat u twee vliegen in een klap: meer rust in de stal en uniformere koppels (minder vaak uitleveren) en daarbovenop betere weerstand tegen infecties

  Dit betekend dus dat beren niet castreren niet diervriendelijk is, minder weerstand is meer ziek (niet diervriendelijk), beengebreken door rij-gedrag, laten we dus maar weer gewoon borgjes mesten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.