Varkenshouderij

Nieuws 1495 x bekeken

'Onzekerheid financiering belangrijke reden vertrek Somers'

Sterksel - Interim manager Han Swinkels van VIC Sterksel ziet de voortdurende onzekerheid over de financiering en de continuïteit voor het lopende onderzoek bij VIC Sterksel als een belangrijke reden voor Daan Somers om op te stappen. Swinkels noemt het vertrek van Somers 'triest'.

Swinkels blijft als interim manager de taken in ieder geval tot 1 augustus waarnemen. Swinkels was in het verleden vanuit Wageningen UR betrokken bij de omvorming van het proefbedrijf tot Innovatiecentrum. Swinkels vervult de functie in Sterksel naast zijn functie van lector duurzame Veehouderijketens aan HAS Den Bosch.

Een groot deel van het onderzoek van Sterksel wordt via het Productschap Vee en Vlees vastgesteld en gefinancierd. Het Productschap wordt per 1 januari opgeheven. Tot op heden is echter onduidelijk wie die taken op het gebied van onderzoek over gaat nemen. LTO en NVV zijn nog steeds in de slag met het ministerie van Economische Zaken over taken en bevoegdheden van een nieuw op te richten producentenorganisatie.

Sterksel richt zich op de ontwikkeling van nieuwe duurzame systemen. Somers speelde daar op in en richtte het 'Partnership innovators van de varkenshouderij en varkensvleesketen' op. Er zijn inmiddels meer dan 60 bedrijven partner van VIC Sterksel.

Swinkels hoopt dat er tegen de zomer een stuk duidelijkheid is. "Ik proef bij LTO en NVV de intentie om voort te gaan op de ingeslagen weg. De randvoorwaarden voor de Publiek Private samenwerking (PPS) van het Topsectorenbeleid zijn ingevuld."

De komende maanden hoopt Swinkels duidelijkheid te creëren en de rust te laten weerkeren op het VIC.

Of registreer je om te kunnen reageren.