Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

EU: Rusland meet met twee maten

Brussel - Rusland meet met twee maten als het gaat om import van varkensvlees uit landen die te maken hebben met Afrikaanse varkenspest.

Dat is een van de verwijten die de Europese Unie tegen Rusland maakt. Ondanks vondsten van Afrikaanse varkenspest in Oekraïne en Wit-Rusland, importeert Rusland gewoon vlees uit die landen. Ook treft Rusland geen beperkende maatregelen als het gaat om eigen in het binnenland gemaakte producten; dit terwijl Afrikaanse varkenspest wijd verspreid is in het land, aldus de verwijten van de EU.

De Europese Unie heeft het conflict over het Russische importverbod voor Europees varkensvlees voorgelegd aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Sinds eind januari hanteert Rusland, nadat er een viertal dode wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest (twee in Litouwen en twee in Polen) was gevonden, een importstop voor Europees varkensvlees. Rusland baseerde zich daarbij op het Europese certificaat dat garandeert dat de EU vrij is van Afrikaanse varkenspest op Sardinië na.

De EU stelt dat het hier gaat om geïsoleerde gevallen die waarschijnlijk ook afkomstig zijn uit Rusland zelf. De Unie vindt dat Rusland een importstop zou moeten beperken tot de gebieden waarin de vier zwijnen zijn gevonden. De EU heeft voor deze gebieden voorzorgsmaatregelen getroffen.

Rusland wil hiermee niet akkoord gaan. Het land eist dat de EU een risico-inventarisatie maakt van de verspreiding van de ziekte door de wilde zwijnenpopulatie. Pas als die inventarisatie er is en de EU antwoord heeft gegeven op alle vragen van de Russen is het land eventueel bereid de beperkingen aan te passen. Onderhandelingen en besprekingen tussen Rusland en de EU hebben tot nog toe niet geleid tot resultaat. De Europese Unie vindt de opstelling van Rusland buiten proporties en in strijd met de WTO-regels.

De procedure is nu dat eerst een consultatieronde komt waarbij Rusland en de EU er via gesprekken uit zouden moeten komen. Lukt dat niet, dan kan de WTO om een bindende uitspraak worden gevraagd.

Rusland was vorig jaar goed voor een kwart van de EU-export.

Laatste reacties

  • petit

    de politiek ligt niet wakker van onze problemen hoor

  • w v gemert

    Rusland meet niet met twee maten, ze meten niet en handelen wat hun het beste uitkomt op dat moment. Straks ook met gas.

  • boerkebrabant

    laat ze daar toch in hun sop gaarkoken. een tijdje armoede en tekorte zal er misschien voor zorgen dat er iemand anders aan de macht komt, wat die gek daar nu aan het doen is levensgevaarlijk. en ja, ook wij zullen wel een beetje pijn moeten lijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.