Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Chinese varkensslachter wil 5 miljard dollar ophalen

Hongkong – Varkensvleesconcern WH Group, voorheen bekend als Shuanghui International, wil met een beursgang in Hongkong 5,3 miljard dollar ophalen.

Een deel van de opbrengst moet worden gebruikt om de miljarden ruim 7,1 miljard dollar kostende overname van Smithfield Foods te bekostigen. Als inderdaad 5,3 miljard dollar wordt opgehaald, betreft het de tweede grootste beursgang van een voedingsbedrijf ooit.
De Chinese onderneming is meerderheidsaandeelhouder van Henan Shuanghui Investment & Development, een vleesbedrijf dat genoteerd is aan de beurs in Shenzhen. Het bedrijf is tevens eigenaar van de grootste varkensvleesproducent van de VS, Smithfield Foods. WH Group kan eventueel nog 800 miljoen dollar ophalen als banken die de beursgang begeleiden en een deel van de aandelen kopen hiervoor kiezen. WH Group betaalde vorig 4,7 miljard voor Smithfield Foods en nam daarmee ook 2,4 miljard dollar aan schulden over.
Zo'n 80 procent van de aandelen die wordt aangeboden is nieuw. Het overige deel bestaat uit belangen van partijen die deels uit het bedrijf willen stappen. Bij deze groep zijn Goldman Sachs, het Singaporese staatsfonds Temasek en New Horizons, een investeringsfonds dat grotendeels eigendom is van Winston Wen – de zoon van de Chinese ex-premier Wen Jiabao.

Eén reactie

  • w v gemert

    Staan ze in de startblokken voor overname van Vion ?

Of registreer je om te kunnen reageren.