Varkenshouderij

Nieuws

'Afrikaanse varkenspest endemisch in Rusland'

Brussel - De Europese Voedselveiligheidsorganisatie Efsa schat de kans dat Afrikaanse varkenspest in Georgië, Armenië en de Russische Federatie een endemische ziekte wordt, hoog in.

Dat blijkt uit een nieuw rapport over de Afrikaanse varkenspest die de organisatie heeft gepubliceerd.

De Afrikaanse varkenspest vormt ook voor de EU daarom een bedreiging. Vooral als de ziekte zich verder naar West-Oekraïne weet te verspreiden waar veel kleinschalige zogenoemde backyard farms zijn. EFSA wijst er op dat de autoriteiten er niet in slagen de uitbraken in de kleinschalige varkenssector in Georgië en Kazachstan onder controle te krijgen. Ook Rusland zelf slaagt er niet in de ziekte onder controle te krijgen. Het risico dat uit dergelijke geïnfecteerde gebieden de ziekte zich verder verspreidt is dan ook hoog. Dit kan gebeuren via besmet varkensvlees, varkens, of voertuigen.

Tot nog toe zijn er in Oekraïne en Wit-Rusland slechts enkele gevallen van de ziekte aangetoond, maar er gebeurt te weinig om de ziekte vroegtijdig op te sporen en verspreiding te voorkomen. Daarom acht Efsa de kans niet denkbeeldig dat de ziekte verder westwaarts zal oprukken en zich zal nestelen in de kleinschalige varkenshouderijsector in beide landen.

Efsa wijst ook op het risico van wilde zwijnen. Vooral in Georgië, Armenié en de Russische Federatie is de kans vrij groot dat Afrikaanse varkenspest overspringt op de wilde zwijnenpopulatie. Intensieve bejaging van de wilde zwijnen acht Efsa niet verantwoord. Dat middel kan erger dan de kwaal zijn, doordat de opgejaagde zwijnen de besmetting juist versneld verder kunnen verspreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.