Varkenshouderij

Nieuws

VEZG houdt vast aan publicatie op woensdag

Lorup – De Vereinigungspreis voor vleesvarkens zal vanaf volgende maand op woensdag worden gepubliceerd in plaats van op vrijdagmiddag. De kritiek van de Duitse varkenshouderijvakbond ISN op deze beslissing zal daar vermoedelijk geen verandering in brengen. Dat zegt Bernd Terhalle, directeur van producentenvereniging EZG Hümmling.

De Vereinigungspreis is de notering van de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch (VEZG), een organisatie van 48 producentenverenigingen, verdeeld over heel Duitsland.

Aanleiding om op woensdag te gaan noteren is dat de vleeshandel meer naar het begin van de week verschuift. Slachterijen hebben zodoende in het midden van de week al een indruk hoe de vleesmarkt zich ontwikkeld, verklaart Terhalle.

Een tweede punt is dat de afgegeven prijs telkens geldig is voor de periode van donderdag tot en met woensdag. Een boer weet dan altijd wat de notering is voor hij varkens levert en voor slachterijen is het duidelijk wat zij komende week gaan betalen.

ISN is het oneens met de motivatie van de producentenvereniging. De belangenbehartiger is van mening dat woensdag te vroeg voor een prijsadvies, omdat de markt in de laatste twee werkdagen van de week nog sterk kan veranderen. ISN vreest daarom dat slachterijen na de verandering van het publicatietijdstip vaker met een eigen roepprijs komen, de zogenoemde Hauspreis in Duitsland, en niet zich niet conformeren aan de notering van de producenten. Afgelopen jaar betaalden slachterijen zes maal een Hauspreis onder de Vereinigungspreis van de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.