Varkenshouderij

Nieuws 4882 x bekeken 1 reactie

PEDv-virus verspreidt zich steeds verder

Doetinchem - Er zijn sterke verdenkingen dat het PEDv-virus, dat al ruim een jaar rondwaart in Noord-Amerika en een aantal Aziatische landen, nu ook is opgedoken in Japan en het Zuid-Amerikaanse Colombia. Verdachte gevallen in deze landen zijn nog niet officieel bevestigd door de veterinaire instanties, maar de verdenkingen zijn zeer serieus. Dat meldt PigProgress. Eerder deze week raakte Arizona als 27e staat van de Verenigde Staten besmet met de ziekte.

Varkensbedrijven in Japan nemen vrijwillig maatregelen om verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook in Colombia in Zuid-Amerika zijn maatregelen getroffen.

De huidige PEDv-virusvariant is ontstaan in Azië en van daaruit vorig jaar overgeslagen naar de Verenigde Staten. Ook Canada, Mexico en de Dominicaanse Republiek hebben de ziekte binnen hun grenzen. Het virus is zeer besmettelijk en veroorzaakt hoge sterfte onder biggen.

De Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is bezig om zelf de beschikking te krijgen over een diagnostische test voor het virus. De GD heeft tot nu toe een goede samenwerking met een Belgisch lab dat al wel beschikt over een test. Ook in de monitoringsactiviteiten is de GD alert op symptomen die met de ziekte kunnen samenhangen.

Het vakgroepsbestuur van LTO heeft de PEDv-situatie besproken. De vakgroep wil binnen afzienbare tijd met de GD aan tafel om meer inzicht te krijgen in preventieve maatregelen voor bedrijven. Verder is er gesproken over mogelijke risico's van importen van fokmateriaal uit Noord-Amerika. "We willen die zaken goed in beeld hebben", aldus vakgroepsecretaris Henk Boelrijk.

Fokbedrijf Topigs meldt dat het de bedrijfshygiënische maatregelen op het nucleusbedrijf in Canada maximaal heeft opgeschroefd om insleep van virus te voorkomen.

Eén reactie

  • slutter

    Alle hens aan dek !!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.