Varkenshouderij

Nieuws 956 x bekeken

PED nu ook gevonden in Noord-Dakota

Bismarck - De zeer besmettelijke varkensziekte Porcine Epidemic Diarrhoea (PED) is voor het eerst vastgesteld op een bedrijf in Noord-Dakota. Daarmee is deze Amerikaanse staat de 25e staat waar de ziekte huishoudt. Het totaal aantal bedrijven waar via een testmethode PED is vastgesteld bedraagt nu ruim 4.100 stuks.

In de laatste week van februari zijn er 252 bedrijven met een positieve uitslag bijgekomen; het virus is dus nog steeds zeer actief in de VS. De daling van productie leidt tot prijsstijging.

PED komt al decennia wereldwijd voor in een meer milde vorm. Een zeer infectieuze variant zorgt sinds mei vorig jaar voor grote schade in de VS. Op besmette bedrijven zijn uitvalspercentages tot 100 procent bij de jongste biggen geen uitzondering. Het virus is nauw verwant aan een zeer pathogeen virus dat sinds 2010 voor grote problemen in China zorgt. Tot nu toe is de betreffende variant nog niet in Europa gesignaleerd.

De staat Iowa heeft met ruim 1.400 bedrijven waar het virus is aangetoond veruit de meeste problemen. Daarna volgen Minnesota, Noord-Carolina, Oklahoma en Illinois. Ook de wekelijkse toename van het aantal positieve uitslagen is in Iowa het grootst; in de laatst bekende week kwamen er in die staat 57 gevallen bij. Alleen staten in het noordoosten, zuidoosten en westen van het land zijn nog vrij.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.