Varkenshouderij

Nieuws 3567 x bekeken 32 reacties

NVV-biggenprijs 1 euro omhoog

Barneveld - De Nederlandse Vakbond Varkenshouders verhoogt zijn biggenprijs voor komende week met €1,00 naar €49,00 per stuk ten opzichte van deze week. Het aanbod biggen is volgens de bond nog krap.

Door de stijging van de Duitse varkensprijzen met 13 cent naar €1,60 per kilo is de stemming onder vleesvarkenshouders flink verbeterd. Zij krijgen na de verhoging de hoogste varkensprijs van dit jaar. De NVV-biggenprijs ligt, ondanks de verhoging met €1,00, nog €3,50 onder het niveau van een jaar geleden.

Laatste reacties

 • wimpy

  plus een op de biggen is wel heel erg mager tov de 12 ct op de vleesvarkens nvv nederlandse vleesvarkenshouders vereniging ????

 • Wim Toornstra

  Meen me te herinneren Wimpy dat de biggenprijs gelijk bleef toen de slachtvarkens begonnen te zakken. Het is en blijft dus een eng stuurloos zeugenclubje.

 • John*

  nvv, kan er ook niets aan doen dat we hier nog steeds varkensrechten en hoge mestafzetkosten hebben waardoor het mesten van varkens in nederland niet meer haalbaar is. zeugenhouders zijn opgeschaald om een grotere europese markt te kunnen beleveren en daar horen dus ook de internationale prijzen bij..

 • John*

  en die deze zet de nvv om in nette notering.

 • jan hien

  als exporteert neem je toch de Duitse prijs daar is de nvv niet voor. Appels moet je niet met peren vergelijken

 • Mtstermors1

  Eigenlijk hadden ze helemaal niet mogen zakken de biggen. Als het aanbod krap was

 • John*

  het gat tussen export en nl noteringen was veel te groot.. de nvv heeft daar een middenweg in gevonden. en ja vroeg of laat als je fokker met goedkope biggen het loodje heeft gelegd kom je vanzelf uit met een fokker met duurdere biggen.. Dat is ook waar veel mesters eind 2011 tegenaan zijn gelopen. grote groep fokkers die het niet meer rond kon zetten (door lage biggenprijzen) zijn gestopt. De mester heeft dankzij de goedkope biggen goed verdient en moet nu diep in de buidel tasten voor nieuwe biggen.

 • John*

  en dan nu klagen dat er geen goedkope biggen meer zijn of dat kwaliteit niet of nauwelijks beter is ondanks de hogere prijs.. hadden ze achteraf maar die goedkope fokker maar net iets meer gegeven (bv een nvv prijs) dan was er nu niets aan de hand.

 • WT

  John, je bent wel een hele grote fan van de NVV of moet ik zeggen
  van hun notering.
  Jij lult net als dat enge clubje ook alleen maar in je eigen belang.
  Al dat gezwam van jou raakt kant nog wal en iedereen kotst van
  jouw domme gelul.
  Ga toch gewoon aan het werk als je dat hebt en val anderen niet
  lastig. Het niveau waarop jij praat verklaart dat je een fan van de NVV
  bent.

 • jan hien

  John jij weet het verschil van big kwaliteit niet tussen Nederland en Duitsland [entingen-zeug lijn-eind beer] en dan nog kijken wat de chauffeur er uit gooi. En Duitse mester is erg kritische

 • John*

  zijn veel entingen positief voor bigkwaliteteit? maakt de genetica veel uit? uiteindelijk is voor een goed varken maar een ding belangrijk en dat is veel biest/melk opnemen in de eerste 24 uur. Alleen dat is niet weer te geven in cijfers of noemen maar uiteindelijk wel de succesfactor voor een goed vleesvarken.

 • krulsaart

  John, niet altijd, maar deze keer met jou eens. Met name zeugenlijn en eindbeer worden zwaar overschat. Als ik elke keer van eindbeer moet veranderen als een mester, voerleverancier, handelaar of collega boer dat vraagt of adviseert, dan kon ik bijna wekelijks ander sperma bestellen. GEZONDHEID, daar gaat het over. De rest is van duidelijk minder belang.

 • Ad7

  @John: Als een nederlandse vermeerderaar met zeg meer dan 1.500 zeugen die nu hun biggen aan nederlandse mesters leveren de duitse kwaliteitsstanddaard kon leveren gingen zijn biggen wel naar duitsland.

  Maar nu willen zij voor hun belabberde veel te vroeg gespeende biggen wel de duitse prijs hebben zonder nog eens circa 15 procent als slachtbig weg te doen! Hoezo europese marktprijs N.V.Z(eugenhouders). Denk daar maar eens over na!

 • joannes

  Uiteindelijk zullen de mesters bij gebrek aan biggen zelf weer moeten gaan fokken! De zeugenhouders die niet opgeschaald zijn of de de duitse standaard niet halen zijn slechter af dan die nederlandse mesters die zich beklagen. Vergeet niet dat het risico profiel van de mester véél gunstiger ligt dan dat van de zeugenhouder in tijd, kennis, complexiteit, investeringen en vaardigheden. Een risico profiel wat deze mesters nog meer willen verkleinen ten koste van de zeugenhouders door meer gezondheidseisen en in hun ogen betere genetica. Het is het oude verhaal, diegene die betaald denkt altijd de baas te kunnen zijn in de onderhandeling. Maar dit gaat op zolang de voorraad strekt daarna wordt het betalen of......zelf gaan fokken.

 • John*

  nu roep jij dus dat alle bedrijven die op duitsland leveren 15% slachtbiggen maken? als alles gewoon op orde is blijft het ergens bij 3% hangen, een enkele breuk of achterblijver.

  Maar als je vind dat je een te hoge prijs betaald. stap dan naar die fokker en vraag hem om een biesttest en weegproeven (geboorte, spenen en afleveren) als dit gewoon allemaal goed zit vliegen de biggen de meststal uit en kan er ook iets eerder gespeend worden. Als dat niet goed zit moeten de biggen zeker 4 weken of langer bij de zeug blijven om er nog iets van te maken. maar of het dan in een keer een kwalitatief goede big is betwijfel ik.

  Een goede fokker mesterrelatie moet beter kunnen presteren dan een gesloten bedrijf. Maar dan moet er over meer gecommuniceerd worden dan prijs. want iedereen weet dat als het goed loopt prijs bijzaak is. Dat is bij het voerpakket en entingen net zo...

  Zijn er eigenlijk studieclubs met daarin fokker/mester relaties waarin de resultaten van de combinatie vergeleken worden? ik zie wel studieclubjes met alleen zeugenhouders of alleen vleesvarkenshouders maar met fokker/mester relaties niet of nauwelijks!

 • WT

  Hallo John, als jij alles zo goed weet over kwaliteitsbiggen voor duitsland,
  waarom maak jij je dan zo druk om de NVV notering te verdedigen?
  Alles wat naar duitsland gaat wordt verhandeld op weser emst.
  Laat me raden jij hebt misschien wel 200 zeugen en maakt biggetjes
  voor de binnenlandse markt of spanje.
  Je lult een hoop en je vindt jezelf reuze interessant. Erg zielig want je
  bent wel de enigste!!!!!!!!
  Waarschijnlijk een ziekelijke vorm van gebrek aan aandacht in
  het gewone leven.

 • John*

  nvv notering hoeft niet verdedigd te worden, over poosje worden toch alle biggen op weser ems verhandeld..

 • BW

  WT wat een agressie. Alles wat jij hier schrijft berust op aannames. Als je niets beters te melden hebt, dan wat je John te melden hebt, kun je beter niks schrijven. Vertel hoe het wel moet, welke prijs wel reëel is en welke prijs het beste bij de waarheid komt (zonder toeslagen), welke belangenbehartiger wel op jou niveau zit, dan heb je het ergens over. Maar om zo iemand, die zijn mening wel durft te geven, zo af te maken, getuigt van weinig rantsoen, vind ik.

 • W Geverink

  De gezondheidsstatus bepaald of biggen presteren. En het klopt dat bij een slechte gezondheidsstatus het big het later beter doet als het langer aan de zeug blijft. Als het nodig is dat biggen vier weken aan de zeug blijven om te presteren is het echter tijd voor een depop repop. Door krapte in de kraamhokken was het soms nodig tien dagen oude biggen te spenen. Afgezien van het feit dat zo vroeg spenen duur en arbeidsintensief is deden de piggen het prima en zou geen mester er ooit iets van gemerkt hebben. En nog iets. Als varkenshouder met een gesloten bedrijf kun je gewoon een big minder draaien in het kraamhok als dat verschil uiteindelijk in de meststal meer dan goedgemaakt wordt.

 • Ad7

  @john; je leest niet goed, de bedrijven die in zijn algemeenheid geen biggen hebben voor die duitse markt zouden als zij wel daaraan zouden leveren circa 15 % als slachtbig weg moeten doen, en dan heb je wel een hogere prijs nodig voor de overige 85 %, maar ze willen voor 100 % van de biggen een 'duitse prijs'!

 • John*

  ja ok. dan denk maar eens na over het wekelijks gebruiken van een andere kleur blikken bij de biggen.. biggen die te oud of slecht ontwikkeld zijn pik je er dan zo uit en betaal je niet

 • Gebr.hendrikx

  John,Nu komen we tot de kern over de gezondheid vd biggen die als uitgangspunt moet dienen voor een hoge toeslag en niet het aantal zeugen;Een oprechte fokker die er alles aan wil doen om zo gezond mogelijke biggen te leveren zal geen probleem hebben met dit kleurensysteem.Echter een fokker die niet verder wil kijken dan zijn eigen deur en alleen maar bezig is om zoveel mogelijk ''op het oog'' gezonde biggen af te leveren per zeug en bij problemen bij mester er altijd maar vanuit gaat dat dit aan de mester ligt,zal niet aan zo'n systeem mee willen werken want dan wordt hij met de neus op de feiten gedrukt die hij/zij helemaal niet zien.
  Zolang hun handelaar iedere keer maar weer bij problemen een andere mester vindt of anders export,is die noodzaak ook niet aanwezig.
  'Op het oog' gezonde biggen zijn immers (nog) altijd goed te verkopen omdat niet te controleren is hoe oud de biggen zijn.
  Hele grote koppels biggen met leeftijdverschil gaan nog altijd goed weg omdat exporteurs nu eenmaal ''geil'' zijn op adressen waar ze volle auto's voor export kunnen laden met 'op het oog gezonde biggen'

 • John*

  dan hebben we toch de kern te pakken denk ik..

 • John*

  is het nu de nvv notering of de macht van de grote fokkers waar het om gaat?

 • Wim Toornstra

  John oplossing is dus eenvoudig alle biggen een gekleurd week blikje in.
  En de NVV notering afschaffen (kunnen ze de belangen van de gehele sector weer gaan behartigen).
  Of de notering nu hoog, laag of goed staat geeft alleen maar discussie.

 • John*

  nouja ik geloof niet dat er nog veel fokkers zijn die de biggen voor nop meegeven. voor de mesters is de nvv notering van groter belang dan voor de fokkers..

 • WT

  John, je snapt werkelijk niets van de NVV-biggennotering.

 • John*

  daarom verkoop ik ook op weser ems. en over enkele jaren alle vermeerderaars in nederland als het zo doorgaat. daarom voor de mesters omarm nu de nvv notering zodat je daar nog invloed op uit kan oefenen. Op de weser ems heeft een nederlandse mester helemaal geen inspraak/zeggen en aangezien de beursprijs voor slachtbiggen die in binnenland blijven of naar spanje gaan .volgens WT, is dat voor de vermeerderaar van toekomst geen optie. En zolang ik van de mesters rondom mij heen dat het nog altijd goedkoper is om een big te kopen dan hem zelf te fokken zitten de noteringen nog niet zo slecht in elkaar.

 • Ad7

  @JOHN: Helaas moet ik WT gelijk geven wat betreft het snappen van de NVV notering, als je hierboven beweert dat de vleesvarkenshouder nu invloed uitoefent op de NVZ(eugenhouders) notering!

  Je vergeet trouwens om de kortingen op de Weser Ems (notering voor super biggen) te vermelden die je in de zomermaanden krijgt als het eens wat minder loopt met de export.

  Wat voor mesters spreek jij eigenlijk voor wat betreft kostprijs van een big?

 • WT

  John, lever jij dan op duitsland omdat je beweert dat je je biggen op
  weser emst verhandeld?

 • John*

  WT, biggen blijven in Nederland op basis weser ems + enkele euro's toeslag. Weser ems is meest stabiele notering, beurs schommelt me te veel en de NVV notering hangt er inmiddels tussen in. Wil je als fokker een beetje toekomstperspectief houden dan zal je jaarrond die enkele euro s boven weser ems moeten pakken. dat kan met hele hoge toeslagen op beurs of inmiddels ook op NVV. of je spreekt een lage toeslag af op weser ems en houd het hele jaar je mond dicht en maakt je belofte om een goeie big te leveren waar. Mijn insteek is samen er iets aan verdienen en dat lukt uitstekend. Als je voor een beleid kiest om alleen maar op prijs te kopen en verkopen loop je vroeg of laat tegen de lamp.

  Een varken naar de slacht brengen doe je samen en zo deel je ook de koek die het oplevert. Daarom zou ik ook graag een studieclub oprichten met daarin fokker/mester relaties. De beste gesloten bedrijven halen 125% voerwinst. en ben van mening dat een gespecialiseerde fokker en mester hier samen bovenuit moeten kunnen stijgen. • Gebr.hendrikx

  Goed samen communiceren door volledige openheid om SAMEN het beste saldo te behalen in zowel de fokkerij als de mesterij en elkaar een goede boterham te gunnen, is inderdaad belangrijker dan de prijs

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.