Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Kamer voor proef vereenvoudigde export van slachtvarkens

Den Haag – De Tweede Kamer is voor een proef in het kader van Schengen für Schweine. Dat blijkt tijdens de stemmingen over een motie van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Thieme vraagt in de motie om de versoepelingen voor de export van varkens niet toe te staan, omdat er bij de diertransporten veel mis gaat. Ze vindt dat staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw met twee tegenstrijdige dingen bezig is. Aan de ene kant trekt Dijksma QLL in omdat de transportsector niet aan de eisen voldoet, terwijl ze aan de andere kant de sector meer vrijheid geeft om varkens zonder exportkeuring te exporteren. Dijksma ziet het anders. "Schengen für Schweine lijkt veelbelovend. Ik wil niet met die proef stoppen", zegt Dijksma tijdens een debat in de Kamer. Ze wijst erop dat het vereenvoudigen van de export van varkens naar slachterijen dicht over de grens bij draagt aan verbetering van het dierenwelzijn.

In het kader van Schengen für Schweine kunnen landen onderling afspreken dat slachtdieren grensoverschrijdend rechtstreeks naar het slachthuis kunnen zonder dat een exportkeuring nodig is. Slachtdieren ondergaan dan alleen de normale ingangskeuring bij de slachterij. Voorwaarde is dat de landen die dit afspreken een vergelijkbare diergezondheidsstatus bezitten.

De motie van Thieme werd gesteund door de PVV, SP en 50Plus, maar haalde daarmee geen meerderheid.
Dijksma heeft na de brief van Transport en Logistiek Nederland en de Dierenbescherming vorige week een gesprek gehad over de tweede verzamelslag bij het transport van kalveren en schapen. Dijksma spreekt van een prettig gesprek, maar ze wil inhoudelijk nog niets zeggen.

Laatste reacties

 • braakman.tap1

  Gelukkig zitten er ook nog mensen in de kamer die voor de boeren zijn.

 • putten

  waar kun je je aanmelden voor deze proef?

 • a.j Meiberg

  Hoop dat het snel ingevoerd wordt.
  Vanmiddag slachtvarkens laden kost 301,58 euro ,was 132,90 euro alleen dat de N.V.W.A erbij moet zijn.
  Elk kwartier meer 36,48 euro ,en als die niet van te voren is aangevraagd het dubbele .
  Kortom stress voor de varkens en de boer

 • Gebr.hendrikx

  Partij vd afbraak en ook de partij van de zogenaamde vrijheid draait sector de nek om en rooft hiermee uiteindelijk de schatkist verder leeg

 • Gebr.hendrikx

  Mijn reactie heeft betrekking op de intrekking van de stalkeuring en wat dit artikel betreft alleen kritiek op pvv,sp,pvdd en 50+

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.