Varkenshouderij

Nieuws 1134 x bekeken 6 reacties

'Incident biologische ham bij Encebe eenmalig'

Zwolle - Encebe Vleeswaren, dochteronderneming van Vion, heeft eind 2013 verklaard dat er een eenmalig incident heeft plaatsgevonden, waardoor in 2012 11.000 kilo ham onterecht als biologisch is verkocht.

Skal heeft op basis van deze verklaring een onderzoek ingesteld, en komt nu tot dezelfde conclusie. Tijdens de extra inspecties die hebben plaatsgevonden bij Encebe, hebben de Skal- inspecteurs namelijk geen aanwijzingen gevonden dat het om een structurele overtreding gaat.

Ook uit de kruiscontroles, waarbij Skal producten terug heeft getraceerd van de supermarkt naar Encebe, zijn geen onregelmatigheden naar voren gekomen. Skal heeft in verschillende supermarkten biologische ham gekocht afkomstig van Vion. Via monstername is vastgesteld dat die ham inderdaad afkomstig was van biologisch varkens. Dit onderzoek is uitgevoerd door Rikilt in opdracht van Skal.

Op basis van de geconstateerde overtreding in 2012 is een Tuchtrechtelijke Verklaring aangezegd tegen Encebe en tegen het betrokken vrieshuis, deze zullen op 25 maart a.s. door het Skal Tuchtgerecht behandeld worden. Dit Tuchtgerecht bestaat uit onafhankelijke rechters. Enkele weken later volgt de schriftelijke uitspraak van het Tuchtgerecht. De uitkomst wordt gepubliceerd op de Skal-website. In 2014 blijft Encebe Vleeswaren onder verscherpt toezicht staan. Dit betekent extra aangekondigde en onaangekondigde inspecties.

Laatste reacties

 • somporn

  Eenmalig incident en het was maar 11.000Kg.
  Laten ze de meer opbrengst dan maar aan de varkenshouders die leverden terugbetalen.

 • hertha

  Dat de consument dit niet geproefd heeft???

 • w v gemert

  Je kan het niet proeven het zit tussen de oren.

 • trust

  skal gaat dus hun eigen tekortkomingen controleren? VION heeft al meerdere malen laten blijken niet in staat te zijn om te controleren en af te zetten.

 • halfof

  goed Controleren hebben ze nog nooit gekund bij Skal, makkelijk een Conclusie
  trekken daarentegen als de beste. In deze Vion-affaire niet zo verwonderlijk, als we in ogenschouw nemen dat bijna de helft van het Skal-bestuur bestaat uit voormannen uit de supermarktbranche, vleessector én de biologische varkenssector. De uitspraak van het Tuchtgerecht zal dan ook uitdraaien op de alom bekende klucht: veel geschreeuw, weinig wol. Leren blijft voor Vion c.q. De Groene Weg moeilijk, manipuleren daarentegen heeft men volledig onder controle!

 • minasblunders1

  Lees ik het goed dat het tuchtgerecht uit 'onafhankelijke rechters' bestaat?? Is dit niet een pleonasme?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.