Varkenshouderij

Nieuws 6170 x bekeken 10 reactieslaatste update:15 mrt 2014

Duitse varkensprijs stijgt met 13 cent

Oldenburg - De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verhoogt zijn varkensprijs vrijdag door een klein varkensaanbod onverwacht fors met 13 cent naar €1,60 per kilo geslacht-gewicht. De Duitse slachterijen Tönnies en Vion-Nord volgen deze explosieve stijging met grote tegenzin.

Duitse varkenshouders en -handelaren hadden gerekend op een prijsstijging met 5 tot 8 cent per kilo. De verhoging met 13 cent is dus een grote meevaller voor hen. Duitse slachterijen hebben grote moeite met de forse stijging. Varkensvlees levert komende week zeker geen 13 cent per kilo meer op. Integendeel: slachterijen mogen hun handen wel dichtknijpen als zij de helft van die verhoging realiseren op de verkoop van varkensvlees. Zij leveren dus fors in op hun marges.

Alleen het krappe aanbod is verantwoordelijk voor de ongekend forse prijsverhoging voor vleesvarkens. Vorige week was de aanvoer nog niet zo heel krap. Toen verwerkten Duitse slachterijen nog 992.000 vleesvarkens. Dat is slechts 19.000 minder dan in dezelfde week vorig jaar. Nederlandse varkensvleesbedrijven verwerkten vorige week 273.000 vleesvarkens. Dat zijn er 8.000 minder dan in week 9 (24 tot en met 28 februari).

Slechts twee keer eerder was de stijging van de Nederlandse varkensprijzen hoger dan 13 cent per kilo in één week. Dat was het geval in week 10 van 2001 toen de prijsverhoging bij Vion als gevolg van uitbraken van mond- en klauwzeer uitkwam op 19 cent naar €1,86 per kilo. De Vion-prijsstijging was in week 17 van 1997, het jaar van de varkenspest, nog groter met 34 cent naar €2,12 per kilo. Dat was nog net geen recordprijs. Die realiseerde Vion een week daarna met €2,26 per kilo.

Verkopers van varkensvlees houden rekening met een weerstand van hun klanten tegen de forse verhoging van de varkensprijs. Of die over een week verder stijgt, is dan ook zeer onzeker.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Dat aanbod van varkens wordt nog veel minder als ik hier in de buurt zie wat voor bedrijven er stoppen of falliet gaan dan worden ze nog veel duurder!
  De banken nemen hun verlies en draaien de kraan dicht.

 • jan hien

  dus met anderen woorden zit er nog helemaal geen vlees in de vriezer die boven de markt zal zitten en de prijs zou drukken

 • W.v.Bree

  Op boerenbussiness zeiden ze, dat de prijs beter 8 cent had moeten stijgen. Dan zou de prijs daarna doorstijgen, nu is dat nog maar de vraag.

 • John*

  pakken wat je pakken kunt, als ze de prijs kunnen laten zakken doen ze dat ook zo vlug en hard mogelijk als ze kunnen.

 • silviabakel

  @ w.v.bree, dan heb ik toch liever deze week al 13cnt en volgende week dezelfde prijs, als nu 8 en volgende week misschien 5.
  Hard laten zakken kunnen ze ook dus nu graag ook snel omhoog, bevestigd misschien ook wel dat die laatste 5cnt geheel onnodig was.
  Het leek wel of Henrie alvast excuses aan het zoeken was om volgende week qua varkensprijs niks te doen.

 • dieter2012

  @ Jan Hien ik denk niet dat je mag stellen dat er nog niets in de vriezer zit . is het niet zo dat invriezen gebeurd met subsidie en dat het dan ook een voorwaarde aan verbonden is van enkele maanden invriezen

 • dommelje

  komt allemaal goed

 • jan hien

  ik weet het niet dieter, maar de slachterijen konden het vlees toch niet kwijt in Nederland ,of was dat om de prijs te drukken

 • hjj dam

  Ik ga volgende week op vakantie

 • info80

  Aanbod wordt de komende maanden nog krapper... er liggen erg veel stallen leeg....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.